Всички огромни парични кражби се извършват със знанието на държавата.

...
Всички огромни парични кражби се извършват със знанието на държавата.
Коментари Харесай

Методи Андреев пред Фрог: За да повярваме на Гешев за хазарта, да арестува още четирима като Нено Димов, има основание

Всички големи парични обири се правят със знанието на страната. Те са под контрола на прокуратурата и съответните органи, Всички те вземат участие в преразпределението на откраднатото. Заради това няма вярна реакция от страната. Като се тегли чертата може да се каже, че страната е взела участие наедно с олигарсите и с представителите на монополите в разграбването и кражбите. Прокуратурата и службите знаят, само че и те вземат участие в това.
Това сподели пред Фрог някогашният народен представител от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво сподели още той за офанзивата на прокуратурата против бизнеса на Васил Божков:

Г-н Андреев кои съгласно Вас са отговорните лица от абсурда към Васил Божков?

Ако се абстрахираме от това, че Васил Божков е от милионерите на прехода, които са недолюбвани от българите и то с право, въпросът е за какво прокуратурата не може да завоюва благосклонности от хора като мен. Това, че нападат хора като Миньо Стайков, като Божков, като Ветко Арабаджиев, всичко е доста ОК, доста е хубаво. Но за какво все пак порукарутарата не печели благосклонности? Отговорът е в една доста елементарна причина. Защото прокуратурата с тези си дейности демонстрира единствено едно - че тя е подвластна от ръководещата политическа клика. В случая Божков е съвършен да покажем голямата корупция в страната. Първо с цел да се покаже,че страната се монопилизира и че тя се монополизирала по времето на целия преход. Второ да кажем, че страната е намесена в тези противозаконни бизнеси и по някакъв метод тя ги е направлявала и преразпределяла противозаконните облаги, осъществени посредством тези монополни бизнеси. Продължава да го прави и в този момент.

Подкрепям тези си изказвания с няколко съответни образеца. Хубаво прави основния прокурор, нападна Васил Божков, отлично за това. Но запитвам основния прокурор, за какво той търси обвинени лица единствено до равнище ръководител на Държавната комисия за хазарта? Човек в случай че си направи малко труд, ще види, че в самата Комисия, в самия Закона за хазарта се казано ясно кои са факторите, които ръководят хазарта в България. Вижте какъв брой ясно е написано в член 16, алинея 1 от този закон: “Държавният контрол се реализира от Държавната комисия по хазарта, към министъра на финансите”. Забележете, че не е към министерството на финансите, а персонално към министъра. Това значи, че министърът на финансите, откакто този държавен орган се води към него, директно дава отговор. Със познание или без познание, за това което се е случвало и правило в тази държавна комисия.

Но би трябвало да забележим дали единствено министърът на финансите е виновен. Ако основният прокурор желае да завоюва благосклонностите на хора като мен, които освен възприемат протичащото се със стомаха си, само че и мислещи какво става, да прочете и член 18, ал 1 от Закона за
хазарта. Там се споделя: “Комисията се състои от ръководител и членове. Председателят и членовете се назначават от министърът на финансите, като един от членовете е от Национална агенция за приходите, и по един член се предлага надлежно от ръководителя на ДАНС, от министърът на стопанската система и от министъра на правосъдието”. Не на вятъра законодателят е въвел лична отговорност, не от ДАНС, не от министерствата, а от техните титуляри.

Шефът на комисията по Хазарт бе арестуван за длъжностно закононарушение. За какво смятате, че би трябвало да бъде потърсена отговорност и на посочените от Вас министри?

Ако прочетете Закона за
хазарта ще видите, че ръководителят единствено ръководи и съставлява Комисията. “При взимане на решения всички членове на Комисията са равнопоставени, решение в тези Комисия се взима с минимум трима дали своят вот очевидно “за”. При гласуванията нямат право да се въздържат или са “против” или са “за”.

Заради това запитвам още нещо - за какво основния прокурор търси виновност единствено в ръководителя на Комисията по
хазарта? Ами на тези началници? Ами на министъра на финансите, ами на шефа на ДАНС, на министъра на стопанската система, на министъра на правораздаването?

Защо законодателят е написал, че тези хора оферират какъв да е в тази Комисия? Защото те дават отговор и с това и носят лична отговорност за това, за дейностите и бездействията на своите оферти.

Не може да не създадем връзка с обвиняването на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Правилно е, че той като министър, като титуляр, принципал или като шеф, както и да го назовете, на всички органи, които ръководят водите в България той носи лична отговорност. В своето познание и неведение той неприятно е стопанисвал водните запаси на страната. За това го упрекват в занемареност.

Министърът на финансите, ръководителят на ДАНС, министърът на правораздаването, министърът на стопанската система - тези четирима високопоставени чиновници не биха ли могли да бъдат подведени под отговорност по същия този член за занемареност. Защото посредством техните оферти за хора в Комисията по
хазарта и следената от тях същата тази Комисия страната е изгубил фантастично големи суми от порядъка на 500 млн. на година. Това не е ли занемареност в галактически размери?

Когато Иван Гешев реши да прибере и тези хора, с цел да види по какъв начин те са пропуснали тези милиони, тогава ще получи някакви благосклонности.

Мислите ли, че Иван Гешев ще прибери още четирима министри дейно в ареста?

Това споделям, че би трябвало да направи. След като ще чистим корупцията и ще въздаваме правдивост би трябвало да я вършим тази работа както би трябвало. Като нямаме д*пе за това, да не се вършим за смели. Защото Гешев разсънва у мен единствено отрицателни реминисценции. Той е мощен единствено в случай че прикрива политическата олигархия, която стои зад него. В моите очи той ще стане същински основен прокурор, когато посегне на тази същинска олигархия. Иначе отлично за Божков, ами по-нататък? Тези същите хора са си подготвили нов Божков.

Видяхме нещо друго предходната седмица в Народното събрание - застанаха дружно, “ръка за ръка”, министърът на финансите Владислав Горанов и патриотът Валери Симеонов, който предложи измененията в Закона за
хазарта. Това по какъв начин си го обяснявате? С тази отговорност на Горанов, за която говорите в този момент ли?

Много хубаво задавате и този въпрос, само че да ви върна към Валери Симеонов и към по-миналата година. През май 2018 година неговият депутат от Патриотите, едно симпатично момче, споделя се Христиан Митев, правист, предложи един законопроект, който забраняваше рекламата на
хазартни игри. И със сегашните промени отново не се забрани рекламата на хазарт по медии и малките екрани. Забраниха да се продават лотариите наоколо до учебни заведения и не разрешиха това да е частен бизнес - единствено страната да има право на този хазарт. Добре, само че държавния хазарт ще има ли право на реклама - да ще има. Защо преди са предложили законопроект с тотална възбрана на реклама на хазарт, а в този момент това е отхвърлено и се не разрешава частния хазарт, без да има възбрана за реклама.

Отговора се крие в още един доста забавен документ, който е също от 2018 година, когато се внася този проекто закон от Патриотите, може да го откриете. КРИБ - Конфедерацията на работодателите в България, чиито ръководител не Кирил Домусчиев, е изпратил до Менда Стоянова, като ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, една позиция, която е доста дълга. В нея има един откъс, който е доста забавен, с това че те застават изрично срещу възбраната да се популяризира
хазарта, тъй като съгласно тях това е липса на информация за хората. Може да прочетете най-различни “умни” неща, които пазят рекламата. Има и следния още по-интересен текст: “При по този начин съществуващата регулация и планувания следващ надзор от страна на (забележете!) министерството на финансите и държавната комисия по хазарта, е неплатежоспособен довода за риск от редом счетоводство и измами”.

Това е записано под документа, който е написан от Евгени Иванов, изпълнителен шеф на КРИБ.

Какво визирате с таз отпратка към КРИБ и тяхното мнение в отбрана на рекламата на
хазарта?

Главния прокурор няма ли да се поразтърси малко в тази посока? КРИБ какво са защитавали тогава? Държавата или егоистичните ползите на своите членове? Виждате ли какви огромен октопод се разкрива в действителност с тези неумели дейности на прокуратурата. Те са неумели и неубедителни. Говорят само за отвращение да бъде отстранено явлението корупция в
хазарта и да бъдат осъдени и държавните чиновници, без значение на какво равнище са се корумпирали.

Проличава единствено, че се приготвя почвата за нов Васил Божков. Знаете, че не е комплицирано държавния състезателен тотализатор да има един правилен човек на избран кръг от хора, а този кръг от хора да има верига от дребни магазинчета, а тези дребни магазинчета могат да се окажат тотопунктове на новата държавна реклама, комисионната им може да бъде доста добра и в действителност посредством българската страна ще печелят доста пари, тъй като те държат монопола. В същото време този български състезателен тотализатор ще дава хубави и огромни средства за реклама в верните медии.

В края на предходната година стана ясно, че за Национална агенция за приходите, респективно министерството на финансите 20 милиарда лв. е сумата на несъбираеми вземания от страната, За загубата на тази сума, която не е единствено несъбрано Данък добавена стойност, само че и от редица други пера от вземанията на страната, никой нищо не сподели. Вчера прокуратурата разгласи, че загубата от 500 милиона е равна на по 100 лева Коледна надбавка за пенсионерите. Как ще коментирате това?

За 20 милиарда за какво не кажат какъв брой са можели да са надбавките на пенсиите? Това е единствено още един образец, че прокуратурата и предходната година е имала съображение да подведе под отговорност за занемареност министъра на финансите. Дали министърът на финансите е знаел за тези несъбираеми вземания и от кои компании са те. Неговата работа като министър е да се грижи за събирането на налозите и да има непоклатимост в страната. Тези пари не са изчезнали през вчерашния ден и единствено при този финансов министър. Този кръг от финансови министри би трябвало да бъдат подсъдими. Проблемът е че самата прокуратура е съизвършител в тези обири. Спомняте ли си началото на прехода и пирамидите, които окрадоха парите на хората. След това банките, които без закон за частните банки също окрадоха парите на хората. Спомняте ли си мутренските бригади, които унищожава дребния и междинния бизнес - нищо не се случи против тях. Помните ли по този начин наречения по този начин наречения противозаконен трафик на гориво по Югоембаргото - също със знанието на управляващите се случваше. Със знанието на прокуратурата избрани хора натрупаха големи средства. Тава са все неща от близкото минало.

Сега е
хазартът. Нали чухте през днешния ден Цветомир Найденов какво описа за това по какъв начин са почнали бизнеса си. Той сподели следното, че още 90-та година той, татко му и брат му са почнали да вършат Еврофутбол. 90 и 91 година, когато започва този бизнес имало ли е Закон за хазарта? По кой закон стартира този бизнес? Това също е хазартна игра.

Защо от прокуратурата не вземат да ревизират кои хора, от тези, които се занимават с
хазарт, са свързани с някогашната Държавна сигурност. Да забележим тези братя Найденови и татко им имат ли такива връзки? Да забележим Васил Божков, татко му имат такава връзка. Нали ви е ясно, че нито Вие, нито аз по това време сме можели с 9 000 $, флумастери и бели листи да създадем Еврофутбол.

Как може да се потвърдя съгласно вас присъединяване на страната?

За да се потвърди, че страната е взела участие в противозаконните бизнеси и играе ролята на преразпределител на средства, както и че прокуратура и органи са знаели, и са следили тези противозаконни деяние, може да се стартира от следния образец. Законът за
хазарта е признат през юни 1990 година. От тогава, до в този момент няма година, в която да няма 2 и повече промени на този закон. След Наказателния кодекс, може би, това е един от най-променяните закони. До първото държавно управление на ГЕРБ промените са 15. По време на трите държавни управления на ГЕРБ обощ са 17 броя промени. При държавното управление на Орешарски са 2. Излиза, че през тези години на преход най-вече промени в този закон са направени от правителставата на Бойко Борисов. Това значи единствено едно, че този закон е било задоволително добре следен и дундуркат от всички държавни управления на Борисов и това което сега се открива в хазарта са отговорни политиците на ГЕРБ, които три мандата по ред не са могли да излязат по-силни от частния интерес в хазарта и да създадат такива законодателни промени, които да подсигуряват прихода на страната.

Държавата е протежирала този бизнес, надали са толкоз изгубени, че да не могат да създадат закона. Те са съучастници в ситуацията на страната във връзка с
хазарта в монета. Да направиш всички тези промени в закона и да не можеш за толкоз години да решиш проблемите е несериозно.

Въпросите зададе Диана Йонкова


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР