Всички общини в страната могат да кандидатстват за финансиране на

...
Всички общини в страната могат да кандидатстват за финансиране на
Коментари Харесай

Общините получават 300 000 лв. за проекти, свързани с Българското председателство на ЕС

Всички общини в страната могат да аплайват за финансиране на планове, свързани с районното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018. Срокът за кандидатстване е месец ноември тази година. Инициативите би трябвало да бъдат извършени до 30 юни 2018 година Това сподели министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова по време на работна среща с управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).
В бюджета на министерството са заложени 300 000 лв. за финансиране на районни начинания посредством грантовата скица. Те могат да бъдат разпределени сред 95 общини. Максималната сума, която могат да получат, е 3000 лв., съгласно решението на УС на НСОРБ. Средствата ще бъдат предоставени целево на всяка община с утвърден план с настрана Постановление на Министерския съвет.
Помощта за общините е ориентирана към подкрепяне провеждането на осведомителни акции, обществени събития, празнувания на значими дати от културните календари на общините или други прояви с акцент на Българското председателство. Целта е повишение информираността на българските жители за същността на ротационното председателство, на целите, постигнатите резултати и приноса на страната ни за развиването на Европейски Съюз.

Проекти, които към този момент са получили финансиране по други стратегии и процедури, в това число и по линия на Работната стратегия в народен проект на Комуникационна тактика на Р България за Европейски Съюз 2017 година и Културната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, не могат да аплайват и по тази скица, посочи министър Павлова.

Официални срещи отвън столицата ще се организират в 9 общини. Събития са планувани в: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Димитровград, Козлодуй и Самоков.

По време на полемиката с Националното съдружие на общините министър Павлова показа и целите Триото Естония - България - Австрия, утвърдени през юни т. година и националните послания - консенсус, конкурентоспособност, кохезия. Тя уточни и културата като четвърти приоритет освен тъй като откриването у нас на 4 януари 2018 година съответствува с началото Европейска година на културното завещание, а и тъй като за шестте месеца страната ни ще има опция да показа богатото си културно-историческо завещание и достижения..

Първото Българско председателство ще е отворено към жителите, уточни министър Лиляна Павлова. Специален фокус по време на полемиките у нас ще бъде подложен на проблемите на младежта и сигурността. Друг акцент на председателството ни ще е бързото създаване на съгласуваност - инфраструктурна, цифрова и просветителна - със страните от Западните Балкани и на тяхното бъдеще в Европейския съюз, означи тя.

Срещата през днешния ден е част от поредицата разисквания на плана на Програмата на Република България за Председателството на Съвета на Европейски Съюз (1 януари - 30 юни 2018 г.), която започнаха министерствата. През идващите два месеца полемики ще бъдат извършени с: Народното събрание и непрекъснатите комисии към него, президентската институция, представители на работодателските, синдикалните, браншовите и неправителствени организации, на академичната общественост. Окончателният вид на Програмата ще стане явен през месец декември т.г., откакто бъдат получени досиетата от Естонското председателство. Графикът на плануваните обществени събития по министерства е оповестен уеб страницата на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 и непрестанно се обновява с нови събития - http://www.eu2018bg.bg/uploaded/files/136-Grafik-na-obshtestvenite-obsazhdaniya-po-temi.pdf.
Мнения по Програмата може да се изпращат и на: [email protected].
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР