Всички обичаме пържени картофи - топли, хрупкави и с перфектна

...
Всички обичаме пържени картофи - топли, хрупкави и с перфектна
Коментари Харесай

Перфектните пържени картофи - ето каква е тайната

Всички обичаме пържени картофи - топли, хрупкави и с съвършена форма. Е, когато ги подготвяме вкъщи, не всеки път съумяваме да получим стремежи резултат и все се чудим къде сме сбъркали. Факторите са доста - ето защо да внимаваме, с цел да бъдат постоянно съвършени и неустоими.
 Неочакваната (и обикновена) съставна част, посредством която ще реализираме най-хрупкавите картофи
Неочакваната (и обикновена) съставна част, посредством която ще реализираме най-хрупкавите картофи

Готвенето е колкото изкуство, толкоз и просвета

Разбира се, преди всичко са самите картофи. Някои сортове са подобаващи зa пържене, а други - за варене и готвене. Важно е да изберем от тези с по-високо наличие на нишесте и по-ниско на вода. Съотношението сред тези две съставки на зеленчука е решаващо за това дали той ще стане хрупкав или мек при пържене.

Нишестето съдържа дълги вериги от въглехидрати и е един от методите, по които растенията съхраняват сила. Когато картофът е недопечен, тези вериги сa много плътни, той е твърдо и всичко друго, само че не и апетитен. Но когато частите недопечен картоф попаднат в горещо олио, водата от тях се изпарява и отивa на повърхността, което се вижда под форматa на балончета върху мазнината.
 Снимка 656972

От топлината дългите вериги не нишестето се разпадат на по-малки и по този начин картофът омеква. При доста висока температура на мазнината нишестето образува пласт като лепило върху парченцата картофи и по този начин те стават хрупкави. Учени от солунския Aristotle University изясняват, че задачата е пластът от нишесте да е допустимо най-тънък, като за задачата би трябвало да заобикаляме прекомерното пържене и прегаряне.

За да реализираме стремежи резултат, най-добре да използваме сортове картофи с по-високо наличие на нишесте. Важно е и тъкмо по какъв начин ще ги нарежем, с цел да се изпържат добре. Според началник готвача Хестън Блументал би трябвало да ги нарежем на правоъгълници с размери 2/2/6 см.

Ако пък желаеме да са по-хрупкави, може да понижим дебелината до сантиметър и малко и да ги създадем по-дълги - седем сантиметра. Размерите са от голяма важност, тъй като по-малките части се пържат по-бързо. А откакто сме ги нарязали, измиваме картофите със студена вода за няколко минути, с цел да премахнем нишестето, което може да загори още при слагането им в горещото олио.
 Снимка 656981

След това пристъпваме към пърженето, което обаче не е толкоз просто, колкото ни се коства - просто да ги сложим в олиото. Ако то не е задоволително горещо, водата от картофите се изпарява постепенно и последователно. Така те омекват от вътрешната страна, а извън потъмняват. Ако пък мазнината е прекомерно гореща, е много вероятно картофите да станат хрупкави извън, само че да останат сурови от вътрешната страна.

Затова учените поучават да готвим пържените картофи три пъти - един път във вряща вода, един път в по-студено олио и трети път - в по-горещо. Варенето би трябвало да продължи сред пет и 10 минути, а с цел да не се разпаднат прибавяме лъжица ябълков оцет във водата. И по този начин сме бланширали нашите картофи.

След варенето ги подсушаваме деликатно и ги оставяме във фризера за най-малко един час. Така ще премахнем непотребната вода, която може да са абсорбирали по време на варенето когато би трябвало да ги пържим, те ще станат по-хрупкави за по-кратко време. А и във фризера се образуват дребни кристалчета от нишестето, които също способстват за хрупкавата коричка.
 Снимка 656970

Следващата стъпка е пържене за една до пет минути в олио с температура към 160 градуса по Целзий. За най-хубав резултат учените предлагат да използваме рапично олио. С това първо пържене си подсигуряваме нишестена обвивка на нарязаните картофи.

След него ги оставяме малко да " починат " и ги слагаме в горещото олио (загрято до 180 градуса) за пет минути, с което приключва процеса на готвене и картофите придобиват златисто-кафеникав тен. Посоляваме ги незабавно след ваденето от мазнината, с цел да полепне солта по горещата им повърхнина, написа Daily Mail.

Ако избираме да подготвяме картофите си не в лой, а в, също може да бъдат съвършено хрупкави всякога. Полезни препоръки за постигането на задачата дават самите основатели на домакинския апарат.
 Снимка 656971

Първото е наложително да попиваме нарязаните картофи с домакинска хартия, откакто сме ги измили със студена вода. Не бива дa прекаляваме с количеството, което слагаме в кошницата на еърфрайъра, тъй като няма да могат да се подготвят добре, изяснява LAD Bibble.
 Каква е връзката сред пържените картофи и депресията
Каква е връзката сред пържените картофи и депресията

Учените дават отговор и на този въпрос

Ако въпреки всичко се нуждаем от повече, приготвени едновременно, би трябвало добре да ги разпределим, за дa може въздухът да циркулира сред тях. И би трябвало често-често да ги разбъркваме, с цел да станат нашите пържени картофи хрупкави и златисти, както ги обичаме.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР