Всички казват, че патриарх Неофит е имал голям музикален талант

...
Всички казват, че патриарх Неофит е имал голям музикален талант
Коментари Харесай

Патриархът и музиката: Какво музикално наследство ни оставя Неофит

Всички споделят, че патриарх Неофит е имал огромен музикален гений и музиката е била неговата пристрастеност. Завещал ни е хиляди страници с калиграфски изписан нотен материал и песнопения, които приближават вярващите до Бога. Написал е редица публикации в региона на църковните песнопения.

Патриарх Неофит пее, с цел да популяризира Бога и разсънва вярата в сърцата на миряните. Защото гласът му е отражение на това, което носи в сърцето си.

Специализира хорово диригентство в Московската духовна академия, където получава " Златен камертон ", а интервалът, когато е диригент на Софийския духовнически хор, ще бъде запомнен като време на обновяване и забележителни концерти.

" Във всички обичаи на музиката е оставил своя отпечатък, само че е прочут със своите соло изяви на византийска псалтика. Има няколко издадени диска. Всички знаем, че има прелестен, мек глас, който по добър метод се свързва с молитвеността, с духовния темперамент на песнопенията ", съобщи Георги Еленков, хоров диригент.

Отражение на това, което носи в сърцето си, са и калиграфски изписаните ноти, които водят духовниците към хубостта на църковната музика. Сред тях е и ученикът в Софийската духовна семинария Николай Георгиев, който го чува по какъв начин пее още, до момента в който е дребен.

" Ще остане в спомените ми с тази топлота, с която ме посрещаше като дете в Русенската митрополия. За Коледа ни подаряваше дарове и с самообладание изслушваше детските ни истории. Личи си, че пее със съвестност, с религия пее. И в действителност това е най-важното в църковното пеене – да основава молитвено въодушевление у вярващия, да разгърне сърцето му, тъй че да се пренесем на небето по време на литургията ", добави Николай Георгиев, възпитаник в Софийската духовна семинария.

Kато всички духовници и музиканти и Николай се връща към моментите, когато е усещал поддръжката на Негово Светейшество.

" Ще го запомня с една тиха и кротка усмивка, която в същото време е сериозна. С една тежка ръка на митрополит, на татко, който е подготвен да изслуша и даже да попеем дружно ", сподели още Николай Георгиев, възпитаник в Софийската духовна семинария.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР