Всички искаме правила, но никой не иска да го засягат“,

...
Всички искаме правила, но никой не иска да го засягат“,
Коментари Харесай

Главният архитект на София Здравко Здравков пред „Труд“: Всички искаме правила, но никой не иска да го засягат

„ Всички желаеме правила, само че никой не желае да го засягат “, споделя основният проектант на София Здравко Здравков. А той е основател на редица правила за градоустройството столицата. Някои от тях тормозиха бизнеса, като наредбата за рекламата, която би трябвало да бъде призната от Столичния общински съвет. Документът цели градът да спре да бъде обсипан с безразборна реклама „ обичай пазар “, по думите на Здравков. Той приготвя и две други наредби – за градската среда, и за транспортните изследвания. Предстоят редица архитектурни състезания – за пространства при Централна гара, пл. „ Света Неделя “ и други


– Г-н Здравков, прекратиха делото против вас за небостъргача в градинка в квартал „ Стрелбище “. Започнаха договаряния с вложителите от компания НИКМИ за решение на проблема. Докъде стигнахте?
– В момента вършим разбор на параметрите на застрояване, които са били вероятни към проекта от 2007 година, тъй като тогава сега на придобиване на парцела тази площадка е имала съответни градоустройствени параметри. Възложил съм на сътрудниците от Направление архитектура и градоустройство да създадат разбор на площите за възможна постройка, която би могла да се построи към 2007 година Защото след изменението през 2009 година там към този момент нищо не може да се строи. Към момента на придобиване на парцела, обаче, е имало опция. Искам да проучваме вероятните индикатори и площи, които биха се получили, тъй че да търсим терен, който е с сходни параметри в границите на града. Общинските парцели, които имаме не са чак толкоз доста, тъй че би трябвало доста деликатно да сметнем индикаторите, които има този парцел и да тръгнем да търсим за НИКМИ взаимен подобен. Радвам се, че наказателното произвеждане беше спряно и благодаря, че прокуратурата не продължи тези дейности, тъй като като не разрешавах градежа, аз съблюдавах решението на Столичният общински съвет от 2009 година

– Как в София могат генерално да се вземат решение сходни проблеми?
– Като не се стига до тях. Генезисите на тези проблеми са заровени много обратно във времето и сега изплуват едни проблеми, чието основаване е много преди ръководството на столичният кмет Йорданка Фандъкова и на премиера Бойко Борисов. Запознати сте проблема на 139 учебно заведение, с който се опитваме да се преборим и да защитим тази половина от учебното заведение, която е била продаденa на времето. Спасяваме проблеми като продадени подлези. Случаите са много и в множеството от тези обстановки търсим режима на разговора. Всеки проблем би трябвало да се преглежда самостоятелно, ние нямаме механизъм за прекъсване на дейностите на тези проекти. Кметът на „ Младост “ Десислава Иванчева се опита да стигне до въвеждане на мораториум върху строителството, само че това е краткотрайна мярка и не взема решение казуса.

– Споменахте регион „ Младост “. Там имаше проблем със забавени преписки от кметът Десислава Иванчева. Има ли оживление във вашата работа с районната администрация там?
– Да, много напредна работата с сътрудниците в региона. Истинският проблем там е, че не сме наясно кой е законният кмет. Имах среща в петък с арх. Румен Русев, и той не е наясно каква е ролята и какви са компетенциите му. Главният проектант в региона и сътрудниците там се пробват да се оправят с големия размер от работа, само че когато не съществува административна изясненост кой е органът, който издава крайния административен акт, ще е доста тежко за нас и за тях като администрация.

– Работите по разпоредба за рекламата. Част от бизнеса изрази неодобрение против новите правила.
– Всички желаят правила, само че никой не желае да го засягат. В момента в който решим, че би трябвало да си подредим града, все ще има нечии наранени ползи от общото ни предпочитание за ред. Така че, явно няма да има 100% единодушие, само че в последна сметка отиваме към нареждане на този град.

– Какви тъкмо правила ще се вкарат с тази разпоредба?
-Наредбата за рекламата е една от стъпките, които вършим в осъществяване на отчета на „ Геел архитекти “. Такава беше и волята на кмета на София Йорданка Фандъкова, да подредим града. Все отново в София има място за доста по-малко реклама. Този образен звук, който се основава обезценява продук­тите, които се оферират. Желанието ни е обвързвано с понижаване на тази реклама, която ни нападна отвред с няколко елементарни дейности. Първо, въвеждане на по-големи отстояния сред обособените рекламни детайли, второ понижаване на периода, за който се позволява рекламата от 10 на 5 година Защото въпреки всичко би трябвало да има някакъв надзор върху типа на оборудванията. След 10 година сложени в градска среда те стават и грозни и рискови. Другия значим миг в наредбата е, че махаме от 1-ва зона всякаква реклама. Досега се допускаше опция да се поставя покривна реклама, концепцията е тя да отпадне. Идеята е историческият център да бъде освободен напълно, и да се резервира духа на остаряла София. Все отново първа зона е много лимитирано пространство – към „ Цар Освободител “ и прилежащите улици. Сериозен отпор среща и желанието ни да понижим брандирането на фасадите. Дадохме въпреки всичко опция притежателите на подобен вид обекти да популяризират, само че с избран %. Не може напълно фасадата да се трансформира в реклама на комерсиална марка. Когато вие имате аптека или магазин, естествено, че начело ще си сложите фирменото лого. Но в последна сметка витрината не би трябвало да се трансформира в един рекламен банер на който да написа „ отстъпка “ и да популяризира съответен артикул. Имахме срещи и с представителите на заведения по бул. „ Витоша “. Желанието ни е за зимните градини да се основат методически инструкции, които да дадат ясни правила по какъв начин ще наподобяват този вид заведения в града. Желанието ни е след приемане на наредбата в 6-месечен период Столичният общински съвет да одобри методически инструкции за въвеждане на една обща визия на зимните градини. Това не значи да ги подредим като бойци, а да са ясни разпоредбите за цветовите решения, местата на реклама, височините на ограждащите детайли, вида на масите и столовете.

– Кои градове използвахте за образец при съставянето на наредбата?
– Подобни инструкции работят в Париж от 1990 година Изостанали сме с 30 година Трябва да си дадем ясно сметка дали желаеме София да наподобява на съвременен европейски град или да продължим по същия метод.

– Сериозни възражения от страна на бизнеса има и във връзка с ограничението на видеорекламата на LED-дисплеите.
– Пътна полиция са изрично срещу това билбордовете да се трансфорат в големи тв приемници, по които да се пускат филми. Защото главния аршин е сигурността на водачите, които не би трябвало да се разсейват от сходни екрани. Билбордовете LED-дисплеи няма да се не разрешават, само че ще бъдат лимитирани като осветеност през нощта. Те ще имат и стационарност на рекламното обръщение – няма да се прожектират видеа. Имаше оферти в случай че такива екрани са ситуирани на пешеходни зони дали може да върви анимация, което ще бъде разисквано в Общинския съвет. Въвеждаме ограничавания и за мобилните уреди, така наречен колички за пуканки. Намаляваме ги като повърхност, тъй като с мястото от 5 кв. м., което сега заемат, те не са количка, а павилиони. С всички тези промени града няма механично да бъде изчистен, само че когато изтекат периодите всеки един идващ детайл ще бъде съгласуван с предходните и града ще се почисти. Наредбата вкарва ограничавания, които не постоянно се приветстват, тъй като когато отнемате на един вложител права, той ще се отбрани. Но желаеме да подредим града, да понижим тази голяма образна връзка. Това е единствения път- с въвеждането на по-строги регламенти.

– След изразеното противоречие с проектонаредбата от страна на част от бизнеса, промени ли се концепцията ви за някои от текстовете?
– Убеден съм, че ще намерим рационалния баланс. Миналата седмица имахме среща с Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета, които държат фризерите на магазините да останат пред фасадите им. Нашето предложение е те да отпаднат напълно от фасадите в 1 и 2 зона. Срещнахме се и с представители на КРИБ, които желаеха да разясняваме текстове по наредбата, свързани с брандирането. Мисля че ще се откри съответния баланс с цел да се удовлетворят и ползите на бизнеса. Има предложение за връщане на рекламата по калканите във зона 2, която бяхме отменили.

– Как и от кого ще се реализира контролът за спазването на разпоредбите от наредбата?
– Нашето предложение беше да се сътвори общинско дружество, което да се занимава с монтаж и ремонт на рекламните уреди. При разискване остана единствено демонтажа.

– Колко противозаконни рекламни детайли на година отстранява НАГ?
– По време на акцията, която предприехме за последните две години, бяха отстранени над 300 детайла.

– Подготвяте и нова разпоредба за градската среда. Как ще се промени София с въвеждането й?
– Имаме 6-месечен период до октомври по този начин да създадем тази разпоредба, че да имаме регламенти за градското обзавеждане, за фасадите, за уличното обзавеждане. Да създадем града си малко по-подреден. В историческия център и в периферията на града разпоредбите няма да бъдат идентични. Ще се основат наложителни инструкции, които да разширят опциите при разработване на проекти в историческия център като характерни правила и правила. При разработване на капиталови планове ще има наложителни условия по повод растер на дограма, фасада, фасадно осветяване. Когато за вашата зона се вкарат тези регламенти ще се даде съответния период и при пускане на ремонтни действия във вашата постройка към този момент ще се съблюдават тези инструкции. За страдание огромна част от постройките, изключително в центъра, са изгубили своя достоверен тип и то, посредством една обикновена промяна на дограмата с PVC. Искаме да предотвратим това и да има наложителни условия във връзка с използването на материалите.

– Ще се наложат ли промени в постройките, чийто достоверен тип към този момент е нарушен?
– Най-вероятно въвеждането на регламентите ще е обвързвано с тези здания, на които се прави ремонт. Няма по какъв начин да накараме в града да се подмени цялата дограма. Но оттук насетне, когато монтирате един климатик да вземем за пример, би трябвало да знаете, че би трябвало да бъде подложен на несъмнено място, да не шуми и да не капе. Дали новите правила ще работят, когато вършиме преустрояване, а дали ще имат назад деяние към тези които към този момент са създали поправки, оставям това да се реши от Общинския съвет.

– Подготвяте и разпоредба за транспортните изследвания. Какво ще включва тя?
– Наредбата касае постройките, които увличат след себе си огромен авто трафик – огромните търговски центрове и по-високите здания. Когато строите такава постройка в една урбанизирана територия, би трябвало да се проучва пропускливостта на улиците към нея и могат ли прилежащите кръстовища да поемат напора към нея на огромни групи хора и колите им. Трябва да се наблюдава по какъв начин тази постройка въздейства на паркирането в границите на нейния периметър, а и в много по-голяма територия. Търговските центрове увличат хиляди хора към себе си и някои от тях в пикови часове основават предпоставки за тапи. Искаме да създадем транспортния разбор в доста по-ранна фаза, преди да се е стигнало да създаване на постройката.

– Предстоят редица архитектурни състезания. Кои места в София ще бъдат преобразени?
– В най-напреднала фаза е състезанието за площадното пространство пред ротондата пред жп-гарата. Там имаме 12 хиляди кв. м. общинска благосъстоятелност на терена на някогашната автогара с положителни градуостройствени параметри. На подземното равнище има 5 хиляди кв. м. комерсиална повърхност. Търсим посредством конкурс хрумвания и концепции по какъв начин градоустройствено посредством вярната интервенция да променим това пространство. Задачата ни е да намерим верния фокус към териториите северно от бул. „ Сливница “. До две седмици ще бъде разгласен състезанието за възобновяване на мемориала на 1 и 6 пехотен полк пред НДК. Много е комплицирано мястото, деликатна е задачата на сътрудниците архитекти и статуи, тъй като едно механично пресъздаване на мемориала няма да е най-хубавото решение. Третия конкурс е за нова визия на пл. „ Света Неделя “. До края на юни ще успеем да приключим и с този конкурс, с цел да започва работата ни по възлагане на плана. Идеята е този площад да бъде свързващото звено на пешеходни улици. След ремонта на бул. „ Витоша “ и стартирането на ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “, изчезналото парче от пъзела, което да свърже пешеходната зона по бул. „ Витоша “ към „ Градската градина “, е тъкмо пл. „ Света Неделя “. През 2018 година ще подобрим доста пешеходното и велосипедното придвижване в града. Архитект Масимилиано Фуксас сподели „ дайте първа премия на състезанието за пл. „ Света Неделя “ на този, който махне колите оттова “. Крайната ни цел е да освободим тези прелестни градски пространства от паркираните коли.

– Докъде стигнахте с превръщането на някогашната топлоцентрала на НДК в център за изкуство и просвета?
– Предстои да проведем конкурс за реализатор. Желанието ни е през тази или идната година постройката да придобие своя образ.

Нашият посетител
Здравко Здравков е роден в Плевен през 1972 година Завършва компетентност “Архитектура ” в Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) през 1997 година Административният му опит стартира в община Плевен през 1998 година, където става основен експерт в бранш “Градоустройство ”, а две години по-късно го оглавява. Бил е основен проектант на община Червен бряг, а от 16 май 2016 година е основен проектант на Столичната община към направление “Архитектура и градоустройство ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР