Всички говорят за цената на природния газ, но за бизнеса

...
Всички говорят за цената на природния газ, но за бизнеса
Коментари Харесай

Цените на тока - по-големият проблем на бизнеса

Всички приказват за цената на природния газ, само че за бизнеса по-големият проблем са цените на електрическата енергия. Това е мнението на Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара. В студиото на Нова телевизия той напомни, че още предишното лято са почнали проблеми с електрическата енергия поради неправилната либерализация на пазара в региона на доставката на тази услуга и поради нереформирана бранш. Всички проблеми сега са могли да бъдат планувани, разяснява Ножаров, а и напомни още, че работодателите не един път са алармирали. Идеята за премахването на Данък добавена стойност върху енергийните артикули не взема решение казуса, тъй като съставния елемент на Данък добавена стойност е към 1% от цената на енергийния артикул, което е нищо.

Според него спорът в Украйна не е причина за повишаването на горивата.

" Войната единствено усложни казуса, тя не го породи. Още предишното лято започнаха проблемите с електрическата енергия поради неправилната либерализация на пазара. "

Иначе по сметките на БСК към 25 хиляди компании ще бъдат наранени от смяната на цената на газа. Но тези 14% в цената за май месец са единствено за последното нарастване, другояче те са доста повече, по отношение на цената на дълготрайния контракт - към 25%, изясни Ножаров. " Това нарастване е много високо за бизнеса. Има огромна неизясненост и липса на предвидимост ", което в допълнение натоварва бизнеса, а и инфлацията, изясни представителят на Българската стопанска камара.

По думите му това нарастване ще затвори избрани браншове и артикули, които са чувствителни за популацията.

Правителството е можело да резервира количества - нещо, което е направено от частни компании, само че не и от държавните структури. Можело е да се тръгне към бърза диверсификация с Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени ", счита Ножаров.

Неговото прогноза е, че се чака повишаване на всички чувствителни артикули.

" Липсата на предвидимост кара бизнеса да подписва контракти на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който усилва цените, а не толкоз физическото повишаване на цените ", разясни той.

А настояванията на бизнеса са ограниченията за поддръжка да продължат дотогава, до момента в който е належащо. Въпреки готвения огромен митинг идната седмица от работодателските организации са подготвени на натоварен разговор с властта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР