Всички говорим, че най-мръсното нещо, до което се докосваме всеки

...
Всички говорим, че най-мръсното нещо, до което се докосваме всеки
Коментари Харесай

Коронавирусът, смартфоните и как да ги почистваме правилно, за да се предпазим от заразата

Всички приказваме, че най-мръсното нещо, до което се допираме всеки ден, са парите. Но в случай че се замислим, доста повече контакт имаме със смарт телефона си, който, съгласно учените, е седем пъти по-мръсен от тоалетната паница. Гадно, а...

А във времето, в което по всякакъв начин се опитваме да се предпазим от разпространяването и заразяването с ковид, би трябвало да обръщаме изключително внимание на хигиената освен на ръцете си, само че и на устройството, което непрестанно е в тях. Защото даже и да сме ги измили преди малко, при контакт с телефона, още веднъж сме евентуални вирусоносите.

В този случай сме същински късметлии, в случай че притежаваме смарт телефон, който е водоустойчив. Важно е да знаем с какъв документ е оценена тази негова функционалност. Най-разпространенията - ip68 ни разрешава безпроблемно да го мием под течаща вода, като даже може да прибавим малко сапун.

Ако миенето на телефона на мивката не е алтернатива за нашия модел (защото ще е последното нещо, което ще можем да създадем с него), то тогава би трябвало да намерим други способи за стерилизация.

Как и какъв брой постоянно

Основното предписание, което не трябва да забравяме, е да бъдем нежни. Не бива да търкаме прекомерно интензивно даже с мокра кърпичка с алкохолно наличие, а просто деликатно да минаваме с нея.

Ако сме по-педантични на тематика непорочност, след всяко излизане може единствено леко да забърсваме телефона или пък да вършим по-основно разчистване вечер, откакто се приберем.

Дисплеят е главната, най-голяма и най-докосвана част на всички смарт телефони. Тя има и способността да задържа вируси и бактерии до цели 96 часа - в случай че не бъдат отстранени наложително от там.

Важно е да свалим защитния кейс, с цел да имаме цялостен достъп до цялата повърхнина. Него също би трябвало да почистим усърдно, най-добре с вода и сапун.

С какво

В никакъв случай не използваме мощни химикали (като белина например), както и абразивни артикули, които могат да надраскат екрана.

Най-добрият метод е да използваме нежна и чиста микрофибърна забрадка, която да напръскаме с антибактериален препарат (като тези, които използваме у дома). Може да я напоим и просто с малко сапунена вода, като внимаваме да не мокрим портовете и бутоните. Ако намерим кърпички за екрани и електроника с по-ниско наличие на алкохол - също е добра концепция.

Преди дни от Apple дадоха благословия на потребителите на iPhone да чистят устройствата си с артикули с до 70% наличие на алкохол, само че останалите марки не са удостоверили изрично, че това е безвредно.

UV светлина

В последните седмици тя се предлага всe по-често като разрушител на ковид. На пазара към този момент се оферират и няколко устройства - PhoneSoap 3.0, CareBox и Sterilizer, които подсигуряват цялостна стерилизация на смарт телефона единствено с помощта на ултравиолетова светлина.

СЗО не я предлага за дезинфекциране на кожата, тъй като може да провокира изгаряния, само че към момента няма задоволително проучвания, които да потвърдят, че тези лъчи убиват всички вируси, включително и COVID-19. Затова не трябва да се доверяваме на 100% на тези устройства, написа Wired. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР