Всички допускаме една голяма грешка при избора на картофи. При

...
Всички допускаме една голяма грешка при избора на картофи. При
Коментари Харесай

Всички допускаме тази грешка при избора на картофи

Всички позволяваме една огромна неточност при избора на картофи. При покупката им даже не обръщаме внимание на обстоятелството, че някои от тях са зелени.

Яденето на подобен артикул може да аргументи хранително отравяне. Покълналите клубени също не са подобаващи за консумация.

Причината за това е, че в тях се съдържа отровно съединяване, наречено соланин. По-добре е да изберете пресни картофи, които не са нито покълнали, нито зелени.

Освен хранително отравяне, соланинът може да аргументи и други вреди на тялото ни.  Той оказва отровен резултат върху тъканите при пряк контакт с тях. Следователно храносмилателната система е тази, която страда на първо място. Симптомите на интоксикация включват:

- гадене
- повръщане
- диария
- спазмолитична коремна болежка
- чувство за мъка в устата
- възпалено гърло


Два часа след потреблението на кореноплода, соланинът навлиза в кръвта. Това способства за появяването на признаци на токсични резултати върху сърдечно-съдовата, нервната, дихателната и пикочната система. Затруднява се дишането, появява се обща уязвимост, заспалост, главоболие, замаяност, уринирането понижава, а в урината се отделя протеин, от който е част от хемоглобина.

Тежката интоксикация протича със следните признаци:

- понижаване на кръвното налягане
- сърцетуптене
- спирания в работата на сърцето с по-нататъшно закъснение на ритъма


Контактът със соланин унищожава алените кръвни кафези и води до спазми. Това е последвано от пареза и парализа. Веднага откакто дихателните органи престанат да работят, настава гибел.

Разбира се, това няма по какъв начин да се случи единствено от потреблението на един покълнал или зелен картоф. Но е желателно да не консумирате такива картофи.

И с цел да извлечете оптималната изгода от потреблението им, не забравяйте, че е добре да ги печете с кората.

При този способ на готвене в картофите се задържа огромна част от калия в тях, който е извънредно потребен за профилактиката на сърдечно-съдовите болести.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР