Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства

...
Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства
Коментари Харесай

Дават допълнително 8 млн. лева на училищата заради поскъпването на тока и парното

Всички държавни и общински просветителни институции ще получат спомагателни средства към бюджетите си за тази година, с цел да покрият увеличените разноски за съблюдаване на противоепидемичните ограничения и поради увеличените цени на тока, парното, водата и други При актуализацията на държавния бюджет за 2021 година за тази цел са планувани 8 млн. лева

Това заяви през днешния ден министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение, осведомят от пресцентъра на МОН.

Сумите за обособените учебни заведения, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два индикатора – брой паралелки или групи и брой възпитаници или деца в съответното учебно заведение или детска градина. По този метод ще се обезпечи равнопоставеност сред дребните и огромните просветителни институции. Допълнителните средства ще могат да се употребяват за дезинфектанти, маски, проби, термометри и други Част от средствата ще оказват помощ и за покриване на увеличените режийни разноски.

Министерството на образованието и науката продължава да търси финансови запаси за по-сериозна поддръжка на институциите до края на тази година. „ Искаме да помогнем на тези учебни заведения, детски градини и центрове, които в действителност имат потребност. Виждаме несъответствия, които проучваме сега – повече от половината учебни заведения имат огромни останки, а други нямат никакви средства. Ще забележим от кое място идват тези дефицити и ще се опитаме да ги компенсираме със идващия бюджет “, сподели проф. Денков.

МОН и обществените сътрудници се договориха да работят дружно за нарастване на бюджета за обучение през 2022 година Те са единомислещи, че са нужни повече средства за работни заплати, единните разходни стандарти, за национални стратегии, извънкласни действия, спорт, превоз, за предпазените детски градини и учебни заведения. Синдикатите и работодателските организации показаха съответни планове за финансиране на обособените действия в системата на междинното обучение, които МОН ще вземе поради при подготовката на бюджета за идната година и при диалозите с Министерството на финансите.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР