Всички банки, включително и ние, предпочитат да има общ еднакъв

...
Всички банки, включително и ние, предпочитат да има общ еднакъв
Коментари Харесай

Банките ще търсят общ подход за облекчаване на клиентите заради COVID-19

" Всички банки, в това число и ние, избират да има общ идентичен развой, който да бъде структуриран заслужено и да даде опция и независимост на банките да оказват помощ на клиентите ", съобщи ръководителя на Асоциацията на банките Петър Андронов.

© Надежда Чипева Банковият бранш се приготвя за вълна от забавени вноски по заеми от компании и жители, в резултат на ограниченията против ковид. Желанието на институциите е те да са гъвкави по отношение на проблемите на клиентите си, като се надяват да се реализира някакъв общ метод по какъв начин да се действа, а от регулаторите също да има ясна връзка за третирането на тези просрочия. Това сподели ръководителя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в изявление за " Труд ".

Темата не е единствено локална като още предходната седмица Европейската банкова федерация насочи към ЕЦБ и другите надзорни институции апел за ограничения, включващи и мораториум за просрочия на постоянни клиенти, които изпитват краткотрайни усложнения от изключителните ограничения. Инструментът би трябвало да даде на банките опция да разсрочват заеми, без това да се отразява на оценката за тях и надлежно на финансовите им индикатори.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Как би могло да наподобява

Българските банки разполагат с непотребна ликвидност, тъй че за тях не би настъпил непосреден проблем от забавените вноски, изключително в случай че са единствено за няколко месеца. Самото преструктуриране на заем обаче по надзорните правила автоматизирано го слага в по-рискова категория и банкерите желаят краткотрайно да се преразгледа точно това.

" Тъй като това е явно значима тематика освен в България, а и към този момент в целия Европейски съюз, основно значение има методът, по който тази уязвимост или тези усложнения на компаниите, подбудени от Covid-19, ще бъдат третирани за регулаторни цели. Защото в сегашната рамка те ще бъдат възприети или класифицирани като проблематични и надлежно ще доведат до неподходящи регулаторни резултати за самите клиенти и за банките ", споделя Андронов. Той не се ангажира с оценка какви ще са вредите за стопанската система, които ще зависият от продължителността на епидемията, като съгласно него те се усилват поради свръх-реакцията на хората, в някаква степен и на управляващите, които пораждат страхове. " Ако мен нещо ме тормози, то не е самият вирус и неговата по-тежка форма и влияние, колкото резултатът върху душeвността и държанието на хората, бизнеса и управляващите, които явно с дейностите си ще мултиплицират неведнъж резултата ", изяснява той.

В изявлението си той загатва още и други ограничения препоръчани от ЕБФ като да вземем за пример опцията трупаните финансови буфери през положителните години в този момент да бъдат освободени на банките. ЕЦБ към този момент даде индикации, че ще одобри по-снизходителен метод по тази линия по отношение на надзираваните от нея институции, което отваря пространство и на националните регулатори, и в частност и на Българска народна банка, да работят аналогично.

Вече има връзка с Българска народна банка

Според източници на " Капитал " Асоциацията на банките към този момент е в разговор с Българска народна банка по тематиката. През тази седмица българските институции ще работят по метод по какъв начин да се поясняват наредбите в европейските регулации и наставления, тъй че да се даде еластичност без да се нарушват разпоредбите. Ще се проучва деликатно на кои съответни нормативни текстове може да се стъпи. Според осведомен с хода на договарянията не е изключено и Българска народна банка да облекчи финансовите буфери. Също по този начин е евентуално регулаторът да приложи и други ограничения за консервиране на капитал, като да вземем за пример да забрани разпределение на дивиденти от облагата за 2019 година

Дотогава поединично

" Докато се одобри, в случай че се одобри, един общ метод, което считаме, че е най-приемливото и рационално държание в такава обстановка, всяка банка естествено ще би трябвало да откри сама решение до толкоз, доколкото има зародили съответни мотиви. Отново дублирам - въпреки всичко всички банки, в това число и ние, избират да има общ идентичен развой, който да бъде структуриран заслужено и да даде опция и независимост на банките да оказват помощ на клиентите, които са получили или изпитват усложнение, съответно поради ковид ", изяснява Петър Андронов, който е основен изпълнителен шеф на третата по величина банка в България ОББ.

Засега единствената банка, обявила мораториум, е Първа капиталова банка. В известие от предходната седмица, тя съобщи, че " дава опция на всички свои клиенти да отсрочат заплащанията по заеми, в случай че те самите или техният бизнес са наранени по някакъв метод от обстановката с ковид ".

Тя е адресирана към всички клиенти - физически и юридически лица, като важи за всички типове заеми: потребителски, ипотечни и жилищни заеми, както и заемите за микро компании, дребни и междинни предприятия, корпоративно кредитиране, в това число и вноските по кредитни и бизнес кредитни карти. От ПИБ насочват офертата си и към нови клиенти.

От други институции обясниха неофициално, че всяка банка следи развитията в портфейлите си и действително прави същото. Ако се види, че някой кредитополучател изпитва усложнения и не прави вноските си в период, естествено се комуникира с него и му се оферират решения. Логиката е, че по този начин или другояче банките нямат полза да имат всеобщо фалиращи клиенти, които да се трансфорат в необслужвани експозиции. Същевременно концепцията за самодейна покана към всички клиенти носи ПР позитиви, само че може чисто оперативно да сътвори и негативи - затрупване на екипите на банките с претенции и компликация те да бъдат дейно обработени и адресирани. Затова и множеството избират да почакат повече изясненост от регулатора.

Нови банкноти в АТМ устройствата

Извън това банките твърдят, че не престават да работят при засилени ограничения за сигурност и хигиена, множеството от които идентични с тези във всички други институции - ограничение на броя на клиенти, съблюдаване на отдалеченост и така нататък Също по този начин като нещо по-специфично за бранша се приканват клиентите да употребяват интензивно онлайн банкиране и да посещават клоновете единствено при нужда. Внимание се обръща и на поддържането на касовата наличност в офисите и постоянното зареждане на ATM устройствата. Според източници от няколко банки там се слагат нови банкноти заради терзанията, че вирусът може да оцелее по повърхности дни и да се придвижва и посредством парите.

В обособени известия към този момент няколко банки акцентират и готовността им сериозните функционалности да се извършват отдалечено при положение на наложена карантина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР