Всички 8 компании, получили големи кредити от държавната Българска банка

...
Всички 8 компании, получили големи кредити от държавната Българска банка
Коментари Харесай

Големите компании с кредити от ББР не се явиха на среща с икономическия министър

Всички 8 компании, получили огромни заеми от държавната Българска банка за развиване, ги изплащат без закъснение, заяви министърът на стопанската система Кирил Петков, който е принципал на банката.

Днес той провежда среща за чуване с представители на 8-те компании, които са поучили 946 млн. лева, приблизително по 118 млн. лева всяка от ББР, която би трябвало да поддържа дребния и междинен бизнес.

На срещата не се яви нито една от компаниите, само че 6 от тях са изпратили писма, в които разказват за какви планове са били финансирани от ББР и по какъв начин върви погасяването на заемите. Единствено „ Благоевград БТ “ (която е получила заем от  над 140 млн. лева.) и Транспект АД (с заем над 60 млн. лева.) не са изпратили писмо до министерството. За другите компании министър Петков изрази удовлетворение, че са подготвени на открит разговор с принципала на банката и че са дали подробна информация за обслужването на заемите. 

" Получихме отговори от 6 от 8-е огромни кредитополучатели на ББР, като единствените две, които не дадоха отговор, са " Благоевград-БТ " и " Транспект " АД. От всички други получихме писмен отговор - някои се извиняват, че не могат да дойдат, други изясняват какво е целевото потребление на заемите и всичките шест споделят, че си заплащат заемите и нямат закъснение. Щастлив съм, че, макар че имам огромни рецензии към метода, по който банката е давала заеми на огромни компании, най-малко въз основата на тези писма заемите се обслужват без никакви проблеми ", сподели Петков пред медии откакто плануваната среща не бе осъществена. 

Една от поканените компании е БМФ. От там изпратиха и до медиите своето писмо, в което изясняват претекстовете за отсъствието си от срещата и метода, по който употребяват получените средства. " БМФ са написали най-изчерпателното писмо, за което им благодаря, тъй като са влезнали в елементи, с които са обяснили в каква посока са употребявали ресурсите – за експортен капацитет ", посочи икономическият министър. 

Той добави, че няма да се откаже да търси контакт с останалите две компании, които не са изпратили отговор. 

Както е известно държавната Българска банка за развиване е обект на инспекция, назначена от Министерството на стопанската система. До нея се стигна откакто министър Петков разкри, че от 1,9 милиарда лева утвърдени заеми към 1,8 милиарда лева са били раздадени на едвам 20 компании – т.е. приблизително по 90 млн. лева на компания – макар че в устава на банката е записано, че нейната задача е да развива дребния и междинен бизнес в страната.

Ето кои компании бяха поканени на чуването:

Кредити с размер над 140 млн. лева

Слънчев ден АД

Благоевград- БТ АД,

Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лева:

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лева:

Параходство БМФ АД

Транспект АД

Инса Ойл ЕООД
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР