Вселенският патриарх Вартоломей води опелото на българския патриарх Неофит в

...
Вселенският патриарх Вартоломей води опелото на българския патриарх Неофит в
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей води опелото на патриарх Неофит. Митрофанова нападна Украинската църква

Вселенският патриарх Вартоломей води опелото на българския патриарх Неофит в катедралата „ Александър Невски “ . Това се случи, откакто по-рано в събота беше отслужена и заупокойна литургия, водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан .

в сряда след дълго боледуване. Заради събитието 15 и 16 март бяха оповестени за дни на печал, а за сформиране на държавно управление. В петък в „ Александър Невски “ за поклонение бяха изложени тленните остатъци на лидера на Българската православна черква.

„ Дойдохме да скърбим за финален път за нашия обичан брат. Молим се на Господ да упокои душата му и за избирането на правоприемник, който ще бъде нравствен татко на всички българи “, сподели Вартоломей пред публицисти.
 Вселенският патриарх Вартоломей.
В събота стотици се стекоха в пред „ Александър Невски “, с цел да почетат патриарх Неофит. На място участваха президентът Румен Радев , министър председателят Николай Денков , вицепремиерът Мария Габриел , ръководителят на Народното събрание Росен Желязков , министри от кабинета, кметът на София Васил Терзиев .
 Румен Радев, Росен Желязков, Николай Денков, Илияна Йотова и Мария Габриел по време на заупокойната молитва за патриарх Неофит
След ритуалите в катедралния храм тленните остатъци на патриарх Неофит бяха положени върху оръдеен лафет, теглен от бронетранспортьор. Националните малките екрани оповестиха, че това е същият лафет, употребен при погребението на цар Борис Трети през 1943 година
 Литийното шествия с тленните остатъци на патриарх Неофит
Литийно шествие мина по софийските улици към църквата „ Света Неделя “ , където ще бъде погребението на Неофит.
Митрофанова видя " провокация " на Украинската черква
На обредите в „ Александър Невски “ участваха още и украинският нравствен водач Епифаний , както и представители от съветската федерация в лицето на посланичката Елеонора Митрофанова и Заподноверопейския митрополит Нестор .

Пред публицисти съветската посланичка назова наличието на представител на Украинската черква – провокация.

Няколко месеца след началото на войната на Русия в Украйна Украинската православна черква поради заради нахлуването на съветската войска. Дълги години Украинската черква беше под управлението на Руската черква. Тя получи статут на автокефална или независима черква от Вселенската патриаршия през 2019 година, което провокира конфликт сред Москва и Константинопол.

В началото на 2024 година българският патриарх Неофит осъди съветската експанзия в Украйна в за Богоявление на 6 януари.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР