Вселенският патриарх Вартоломей призна Македонската православна църква, но не и

...
Вселенският патриарх Вартоломей призна Македонската православна църква, но не и
Коментари Харесай

Дядо Гавриил за Охридската архиепископия: Това е посегателство срещу църковната ни история

Вселенският патриарх Вартоломей призна Македонската православна черква, само че не и името ѝ.

Според решението в православния свят към този момент има канонично съществуваща организация със седалище в Охрид, предава бТВ.

Това решение е в несъгласие с устава на Българската православна черква, която е наследница и на Охридската архиепископия.

Името не съдържа думите „ Македония “ и „ македонски “. Охридска архиепископия се отнася единствено за границите на страната Северна Македония.

Преди 4 години непризнатата от Сръбската православна черква македонска черква публично изиска Вселенската патриаршия да вдигне схизмата, като се обърна за подпомагане и към нашите митрополити.

„ По един или различен метод ние можем да кажем, че нашата черква е съдействала, доколкото е било допустимо, без да се задълбочават разногласията, тъй че този път е извървян “, разяснява доцент Костадин Нушев.

Според решението след неустановен период от време до статут на автокефалност може да са стигне след разговор с останалите православни църкви, в това число и българската.

В тази обстановка църквата в РСМ би могла да се осмели към този момент публично да дава свещено миро на македонците и още на 24 май да има общо канонично свещенодействие или да изчака реакцията на сръбската православа черква

Македонският министър председател Димитър Ковачевски дефинира решението на Вселенския патриарх като „ историческо самопризнание за вековното битие на Македонската православна черква, правоприемник на античното Охридско архиепископство “.

" Може би те смятат, че са правоприемници на Охридската архиепископия, а не Българската православна черква, както е исторически. Това е посегателство върху нашата църковна история ", споделя ловчанският митрополит Гавриил.

В устава на БПЦ е записано, че тя единна и неделима и е приемник на Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия.

А катедралният храм на Охридската патриаршия е базиликата „ Света София “ в Охрид, издигната през IX век от българския цар Борис-Михаил Покръстител.

Смесената историческа комисия към момента не е взела решение за статута на македонската черква.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР