Вселенската патриаршия призна църквата на Северна Македония под името “Охридска

...
Вселенската патриаршия призна църквата на Северна Македония под името “Охридска
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия призна Охридската архиепископия без това да означава автокефалност

Вселенската патриаршия призна църквата на Северна Македония под името “Охридска черква “ без това решение да значи даване на автокефалност, оповестява електронното издание на гръцкия вестник „ Катимерини “.

В известие на Светия синод на Вселенската патриаршия от нощес се показва, че „ приема в евхаристийно общение йерархията, нейното духовенство и народа под управлението на архиепископ Стефан, изцелявайки раната на схизмата “, показва изданието.

Православната черква в Република Северна Македония се отделя през 1967 година от Сръбската Патриаршия и се афишира за автокефална под името „ Македонска православна черква “, само че не е приета от нито една публична православна черква в света, напомня „ Катимерини “.

През ноември 2009 година по този начин наречената „ Македонска православна черква “ прибавя към името си „ Охридска архиепископия “ и се самопровъзгласява за правоприемник на остарялата Охридска архиепископия.

През април 2018 година изпраща писмо до Светия синод на Вселенската патриаршия с искане да бъде включена в патриаршията под името „ Охридска архиепископия “, изоставяйки името „ Македонска православна черква “, добавя изданието.

В известието на Вселенската патриаршия от през вчерашния ден се прецизира, че се оставя на Сръбската православна черква да уреди административните въпроси с църквата на Република Северна Македония, като се показва, че се изключва потреблението на понятието „ македонски “ или каквато и да е производна на думата „ Македония “, написа „ Катимерини “.

Решението на Вселенската патриаршия да признае църквата на Република Северна Македония е обвързвано със протичащото се в Украйна и ролята, която желае да поеме в него Патриарха на Москва Кирил, написа по тематиката „ Прото тематика “, базирайки се на църковни източници.

С решението в общността се приема Охридската черква, която престава да бъде схизматична, като това не значи, че ѝ се дава автокефалност, а че минава под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, отбелязва изданието.

Цялата Република Северна Македония минава под юрисдикцията на Охридската архиепископия, без да се основават обособени митрополии като административните отговорности са оставени на Сръбската черква, показва изданието.

„ Прото тематика “ отбелязва, че Вселенският патриарх е сложил украинските общности в чужбина под юрисдикцията на Архиепископа на Австралия Макариос, изпращайки ясно обръщение от единия до другия завършек на света, че те принадлежат към Вселенската патриаршия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР