Всеки знае от опит, как времето влияе върху настроението и

...
Всеки знае от опит, как времето влияе върху настроението и
Коментари Харесай

Как студеното време влияе върху психиката? 5 неочаквани ефекта

Всеки знае от опит, по какъв начин времето въздейства върху настроението и държанието. Но има въздействия, с които не сме изцяло наясно. Изборът на цвят на облеклата или филм за домашно гледане, отношението ни към непознати – всичко това се трансформира в студения сезон.

Апатия, нервност, нарушавания на съня и либидото, меланхолия, настъпателност – тези и други странични резултати от студеното време са добре известни. Но въздействието му върху душeвността е по-сложно, съгласно последните научни проучвания.

Жените избират алено

Жените избират облеклата си според от времето. Това умозаключение е направено от психолози от Университета в Британска Колумбия в Канада. „ През студения сезон дамите са по-склонни да носят червени или розови облекла в разнообразни нюанси “, споделя един от създателите на проучването професор Джесика Трейси. И този модел се демонстрира единствено в тези дни, когато дамата има овулация, или с други думи, когато вероятността за забременяване е най-висока.

Учените не са намерили още тъкмо пояснение на това събитие. Но наподобява много безапелационна версията, че всичко е в несъзнателното предпочитание да се усили тяхната полова прелест. В края на краищата, алените и розови цветове, съгласно Джесика Трейси, са един тип полови сигнали. Подобно изследване е извършено от същите учени през лятото, само че там не е открита такава връзка. Може би повода е, че летните облекла дават на жена доста повече благоприятни условия да наподобява съблазнително.

Топлината и студът оказват въздействие върху способността ни да оценяваме какъв брой рисков е непознатият.

Заобиколени сме от студени хора?

Оценяваме хората по разнообразни способи, според от това, дали сме изложени на топлота или на мраз. Самите следени се усещат интуитивно, а резултатите от разнообразни проучвания удостоверяват такива догатки.

В един опит някои участници държали чаша горещо кафе, а други – кафе с лед. Физическото чувство за топлота или мраз мощно повлиява тяхното усещане: втората група е по-склонна да смята другите за отдалечени и студени.

Топлината и студът засягат способността да се реши, какъв брой рисков е непознатият. Това се потвърждава от опита на немски учени. В него взели участие 133 студенти, на които били показани фотоси на 8 нарушители, снимани в анфас и отстрани. Студентите били помолени да напишат какъв тип закононарушение съгласно тях тези хора биха могли да извършат и да преценяват дали са работили съзнателно или импулсивно.

Участниците, намиращи се в студената стая били склонни да видят в фотографията студенокръвните нарушители, които работят умишлено. Обратно, когато били в топло помещение, студентите оценили хората по-снизходително, като ги разглеждали като небалансирани хора, които са направили закононарушения в припадък на страст.

Дилемата на пандизчиите

От температурата на въздуха зависи до каква степен хората се доверяват един на различен. Такъв е изводът от опит, извършен от английски психолози през 2013г. –  на 60  участници, разграничени на двойки, им било препоръчано да играят играта Дилемата на пандизчиите. В тази игра, двама души, направили закононарушение, са заподозряни и биват разпитвани в обособени пространства. Ако и двамата мълчат, при липса на доказателства няма да бъдат наказани, т.е. ще завоюват. Дилемата обаче на всеки от тях двамата е следната:  „ Ако аз си мълча, а другият си признае, то той ще получи по-малка присъда, тъй като спомага на правораздаването, аз аз ще имам по-тежка присъда, тъй като не съм признал. “  Има обаче и трети вид – в случай че и двамата признаят, и двамата ще бъдат наказани. Всеки от тях може да избере да си мълчи и да се надява и другият да мълчи или да си признае (за да има по-малка присъда) и да се надява другият да упорства с безмълвие. Физическото чувство за топлота усилва доверието в другите, а в студа – стават по-подозрителни. По тази причина, някои участници получили бутилки топла вода, а други получили пакети лед. Както можете да предположите, първата  група била доста по-склонна да си сътрудничи между тях (т.е. отказала да свидетелства против съотборниците).

С други думи, физическото чувство за топлота покачва доверието на другите, а в студа ние ставаме по-подозрителни.

Сезонно творчество

В студено и топло време ние сме склонни да демонстрираме разнообразни типове творчество. В поредност от опити било потвърдено, че усещайки физическата топлота – в топло помещение или стопляне с парещ чай – участниците се справяли по-добре със задания като изобразяване, категоризиране на предмети или измисляне на хрумвания за дарове за съответни хора. В условия на мраз, участниците пък били по-способни да разпознават метафори, да измислят истински имена за тестени произведения или нереални хрумвания за дарове.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР