Всеки знае или си мисли, че знае, че за добрите

...
Всеки знае или си мисли, че знае, че за добрите
Коментари Харесай

Жак Атали: Да въведем истински поток от добри новини, за да не бъдем пометени от цунами от нещастия

Всеки знае или си мисли, че знае, че за положителните вести не си коства да се приказва. А неприятни вести не липсват нито в народен, нито в интернационален проект. Затова е разбираемо, че заглушени от тези потоци от информация и катаклизми, хората, и изключително най-младите, се помиряват с неизбежния завършек на човечеството, който ни приготвят ексцесиите на разрушителния капитализъм и лудостта на диктаторите, подготвени на всичко, с цел да останат на власт.

Въпреки това светът и историята не се свеждат до това: сега в изследователските лаборатории, асоциациите, предприятията и университетите има страхотни открития, изключителни триумфи, за които въобще не се приказва и не се прави нищо, с цел да се разпространяват и разпространят допустимо най-бързо.

Например, да вземем единствено няколко вести от последните две седмици:

Две медицински достижения: две компании, едната американска, а другата японска, са създали дружно лекарство, което доста забавя (с 30 %) развиването на заболяването на Алцхаймер в ранните ѝ стадии; и индийски учени са създали нова ваксина против някои тумори на маточната шийка, която е по едно и също време доста ефикасна и евтина.

Две обществени достижения: в Съединените щати детската беднотия понижава, откакто внезапно се е увеличила; а във Англия многото компании, които са опитали с четиридневната работна седмица, я популяризират, откакто са отбелязали позитивното ѝ влияние върху качеството на живот на чиновниците и рентабилността на капитала.

Две положителни вести за околната среда: в Западна Австралия започнаха да се събират извънредно ефикасни водорасли, които отстраняват метана; и два ензима, открити в слюнката на някои червеи, са извънредно ефикасни при унищожаването на полиетилена, което проправя пътя към гражданска война в битката против замърсяването с пластмасови боклуци.

И това са единствено няколко образеца, които са останали съвсем изцяло незабелязани.

Ако сме подготвени да създадем крачка обратно и да погледнем към положението на света, наред с чудовищата, заемащи челните места на сцената, които припомнят за най-средновековните измерения на човечеството, и наред с величествените бунтовници, които всеки ден умират, с цел да може демокрацията да спечелва, има и откриватели, инженери, админи и бизнесмени, които всеки ден изобретяват способи да подсигуряват, че ще използваме свободно, заслужено и стабилно големия капацитет на знанието.

Ако ги прославяхме повече, в случай че просветителните ни системи ценяха доста повече научните проучвания, в случай че свържехме в мрежа всички учебни заведения, колежи и университети по света, тъй че всички, които учат и изследват, да работят дружно по едни и същи проблеми, бихме могли да спечелим многочислените надпревари на скорост, в които взе участие човечеството.

Например бихме могли да си представим, че във всички гимназии и университети по света предложим на учениците от научните секции всички те да работят в продължение на една година по един и същи план и да споделят това, което са разкрили. Прости и потребни планове: по какъв начин да премахнем текстилните боклуци? Как да използваме наново отпадъчната вода? Как да почистим почвата? Как да организираме дейно залесяване? Как да се изработят протези за хора с увреждания, мебели за учебни заведения или хирургически принадлежности благодарение на 3D принтери? Как можем да използваме свойствата на несъмнено растение или насекомо от едно от най-отдалечените кътчета на света, с цел да решим проблеми, които са напълно нормални на други места? И още: по какъв начин да развием здравословно селско стопанство? Как можем да дадем на всички средства за образование? Как да разпространяваме и разпространим способ на преподаване, който е потвърдил своята успеваемост?

Дори в случай че учебните системи по света са в пагубно състояние като цяло (и в частност във Франция) и най-лошото занапред следва, на планетата в никакъв случай не е имало толкоз доста инженери и още повече студенти-инженери. Никога не е имало толкоз доста откриватели и докторанти. Никога не е имало и толкоз доста способи да ги накараме да обменят опит, да си сътрудничат и да работят дружно по взаимни планове. В някои области, по-специално в медицината, този групов разсъдък стартира да съществува, без никой да се е сетил да го провежда. Ако искахме да се погрижим за това, бихме могли, преди да бъдем пометени от цунами от несгоди, да въведем същински поток от положителни вести. /БГНЕС

----------

Жак Атали е френски икономист, финансист и мъдрец. През 1991 година става създател и първи началник на новата Европейска банка за възобновяване и развиване. Автор е на романи, есета и монографии, измежду тях се откроява книгата " Евреите, светът и парите ", която е преведена и на български език.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР