Всеки знае, че раждането не е лесно. Но защо просто

...
Всеки знае, че раждането не е лесно. Но защо просто
Коментари Харесай

Устройството на Блонски: Въртележка, която „помага“ на жените да родят

Всеки знае, че раждането не е елементарно. Но за какво просто не завързваме бременните за една маса и да ги завъртаме с висока скорост, с цел да се изстреля бебето на открито от инерцията?

Звучи смешно, само че през 60-те години на предишния век една двойка в действителност патентова устройството Блонски: машина, която употребява центробежна мощ, с цел да оказва помощ при раждането на бебета.

Векове наред дамите са раждали по общоприетия метод – и доста са умирали. Според Slate преди ерата на актуалната медицина повече от една на 100 дами е умирала при тази мъчителна процедура. И защото множеството са имали по доста деца, рискът се усилва с всяка бременност.

През 19-ти и 20-ти век новите медицински технологии обаче вършат гражданска война в раждането. Дори най-прости промени като миенето на ръцете помогат за оцеляването на майките. А новите прелюдия като анестезията вършат раждането по-малко трудно.

Но не всяка от тези нововъведения в действителност са потребни: първите родилни лечебни заведения, да вземем за пример, са цялостни с микроби и регистрират по-висок % на смъртност от домашните раждания.

Новите способи основават и нови опасности. Практиката на дълбока седация прави пациентите уязвими, форцепсите и епизиотомията са употребявани прекалено, оставяйки някои бебета и родители с предотвратими пострадвания.

Но една нова технология – устройството на Блонски – е толкоз странна, че звучи като смешка.

 Bumm 84 lg

Идеята за устройството хрумва на фамилна двойка: Джордж Блонски, минен инженер, и Шарлот Блонски от Ню Йорк.

Двамата нямат лични деца – може би това лимитира опита им с раждането – само че пък са чести гости в зоопарка в Бронкс. И при започване на 60-те години претърпяват една незабравима среща със слон, която ще им даде нова концепция за усъвършенствания на раждането при хората.

Инженерът прави сметки и пресмята анатомичната физика на въртенето по време на раждане. Ако е прав, прозрението му може да усъвършенства доста една вековна процедура.

Джордж и Шарлот допускат, че актуалните дами не са готови да раждат.

„ В случай на жена, която има изцяло развита мускулна система и е имала задоволително физическо натоварване през цялата бременност, както е всекидневно при всички по-примитивни нации в предишното, природата обезпечава цялото належащо съоръжение и мощ за обикновено и бързо раждане “, пишат те в поръчката си за патент.

Те настояват, че актуалните дами, които живеят в лукса на модерното време, „ постоянно нямат опция да развият мускулите, нужни при раждане “, и че е належащо нещо, което да им обезпечи изчезналата мощност.

Така те оферират въртящ се уред, който дава „ забележителна задвижваща мощ “, с която бебето да излезе по-лесно от тялото на майката. Според Блонски, привързването на бременната към въртяща се маса би „ улеснило раждането на дете с по-малко стрес за майката “.

Устройството Блонски дава обещание да революционизира раждането със силата на центробежната мощ.

Как работи то? Бъдещата майка ляга на кръгла маса и с цел да се предотвратят пострадвания, лекарите я привързват крепко към нея: „ Апаратът е екипиран с няколко ремъка, с цел да се обезпечи безвредно, устойчиво и комфортно позициониране на дамата върху масата “, написа в поръчката за патент, която е от 8 страници. Те включват каишка за врата, каишки за тяло и каишки за бедрата.

Устройството работи посредством „ основаване на нежна, отмерено разпределена, вярно ориентирана, точно следена мощ, която работи в унисон със и добавя личните старания на родилката “, тъй че „ тази центробежна мощ и нейните старания да работят взаимно, с цел да преодолеят действието на опозиция и да принудястимулират и улеснят раждането на детето. “

Изобретателите разказват още по какъв начин „ моторът с отвесна предавка с променлива скорост “ върти дамите, до момента в който бебетата им (теоретично) не излетят от тях: „ По време на интервенцията “, изясняват те, „ операторът последователно форсира машината до авансово избраната мощ, която се чака да докара до раждането на детето, и в случай че такава мощ не реализира това, той не я надвишава, в случай че лекарят не реши. “

Устройството, несъмнено, идва с значими функционалности за сигурност. В допълнение към ремъците, които придържат дамата, масата за въртене включва и мрежа, предопределена да поеме изстреляното новородено бебе.

По някакъв безразсъден метод Патентното ведомство на Съединени американски щати издава патент за устройството на Блонски през 1965 година

За благополучие обаче, няма доказателства, че то в миналото е било употребявано по предопределение.

Масивното устройство е скъпо и много комплицирано, съгласно проучване на Тринити Колидж Дъблин. И мнозина с право се чудят дали дребната мрежа е най-хубавото решение за хващане на новородено, появило се на бял свят за първи път.

Но Блонски сигурно са помислили за сигурността. Тяхната патентна поръчка разказва дебела ограда към въртележката, която би попречила на личния състав да се приближи прекалено много до въртящата се работна маса.

Патентът обаче не преглежда основни опасения, като да вземем за пример по какъв начин да се действа, в случай че въртящият се пациент стартира да повръща или по какъв начин да се ревизира напредването на раждането под въздействието на центробежна мощ.

В поръчката си за патент фамилията твърди, че „ плодът се нуждае от използването на забележителна задвижваща мощ, с цел да може да избута стесняващите се вагинални стени “. Мистерия е по какъв начин генерации бременни са раждали без гигантско въртящо се устройство…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР