Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на

...
Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Спадът спря, започва повишение на случаите

Всеки трети новорегистриран случай на ковид в България е на Делта вид. Спадът на случаите спря у нас, оттук насетне чакаме повишение. Много постепенно този месец и доста по-бързо през август. Такава прогноза по отношение на развиването на епидемиологичната конюнктура от COVID-19 направи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му всичко, което би могло да убеди хората да се имунизират, е положително пристигнало – информация, организация на имунизационния развой.

" Моето персонално мнение е, че е доста неотложно да бъде въведена наложителна имунизация за медицинските служащи и за хората, които се занимават със обществени грижи в центровете за възрастни хора ", разяснява още Кунчев.

В към 10 европейски страни това към този момент се случи. Дали това ще се случи е въпрос на преценка от страна на експертите и на управлението на Министерството на здравеопазването. Търсим баланс да осигурим оптималната отбрана на публичното здраве, добави той.

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към имунизацията, добави Кунчев. Добре е да се обмисли по какъв начин да отпаднат някои ограничавания за имунизираните, добави още той.

Кунчев изясни - разликата в заболяемостта сега сред България и Англия е 108 пъти. Ние сме от страните с най-ниско разпространяване на Делта разновидността, посочи доцент Ангел Кунчев. В някои страни процентите на разпространяване доближават 93%.

" Ако погледнете картата на Европа, България е към момента по-светлата част с най-ниската заболеваемост от COVID-19. За страдание, обаче, има превръщане на тренда. Засега е в дребни размери, до края на юли ще има леко покачване на случаите. След това, през август, евентуално ще забележим ускорението, което виждаме в някои други страни. Ситуацията в обособените страни се движи в извънредно необятни граници. Ако имахме заболеваемостта на Англия, щяхме да имаме 8700 случая дневно, а не 141 случая – нещо, което достигнахме в най-тежките талази. Ако имахме заболеваемостта на Кипър, щяхме да имаме над 15 000 случая дневно. Бройка, която се колебая, че здравната система може да издържи ", пресметна Кунчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР