Всеки трети абонат на столичното парно е получил изравнителна сметка

...
Всеки трети абонат на столичното парно е получил изравнителна сметка
Коментари Харесай

Всеки трети абонат на столичното парно с изравнителна сметка за доплащане

Всеки трети клиент на столичното парно е получил изравнителна сметка за предишния отоплителен сезон за доплащане.

Това сочат данните на два от огромните топлинни счетоводители в София. За „ Техем “ към 97 хиляди, а за „ Нелбо “ - съвсем 19 хиляди от клиентите им ще би трябвало да се бръкнат в допълнение. Това са 30% от общо 400 хиляди клиенти на парното. Над 13 хиляди пък са хората, чиято първата изравнителна сметка е „ на алено “ с над 250 лева От двете компании особено прецизираха, че огромна част от тези клиенти са жители на жилища, които не са обезпечили достъп за отчитане на уредите и броят им ще се промени след приключване на периода за обжалване на изравнителните сметки.

Около 116 хиляди клиенти на двата топлинни счетоводителя имат да получават пари след първото равнене, сочат още техните данни. При „ Техем “ минимум на 13 296 клиента ще бъдат приспаднати до 10 лева от първата фактура за топлото след приемането на окончателните изравнителни сметки.

За миналия отоплителен сезон, приключил в края на май, междинната сметка за топла вода за жилище до 50 кв. м на клиент на „ Техем “ е 154,63 лева За парцел 50-70 кв. м е съвсем 218 лева, а за жилище от 770 до 100 квадрата - 261 лева От „ Нелбо “ прецизират, че съгласно предварителния резултат на пресмятане за 12-те месеца на отоплителния сезон 2016/2017 междинната сметка в София е била сред 194 лева (за едностаен) и 305 лева (за тристаен апартамент).

Само за отопление клиентите на „ Техем “ с дребни жилища са плащали приблизително по 209 лева за целия сезон. Заради множеството студени дни и по-дългата работа на парното сумата е с към 27 лева по-висока от предходната зима. В сегмента (50-70 кв. м) сметката е повишена от 265 на 346 лева, а при по-големите жилища - от 348 на 456 лева

Общо поради доста по-студената и дълга зима сметките ни за парно и топла вода на софиянци за отоплителен сезон 2016/2017 година са приблизително с 15% по-високи, регистрират от „ Техем “. Оттам регистрират, че столичани са употребили отопление 185 дни или с 23 дни повече от предходния сезон.

От топлинните счетоводители напомнят, че клиентите, чиито показания на уредите не са били засечени при първия доклад на изравняването, са получили сметки на цялостна мощ за отопление и им е начислена консумация на топла вода до 280 л на денонощие на жител. Подобни начисления важат и за клиенти, чиито водомери не са изрядни (стари, без пломба или са повредени). Последните имат 90-дневен период да сменят, пломбират или ремонтират уредите. От „ Техем “ прецизират, че при последните доклади са открили 3600 неизрядни водомера, написа в. Монитор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР