Всеки сложен казус има решение, стига да има решителност, и

...
Всеки сложен казус има решение, стига да има решителност, и
Коментари Харесай

Министър Цеков: Имам решителност да решим всеки сложен казус

Всеки комплициран проблем има решение, стига да има увереност, и аз я имам. Нито един от проблемите не е неразгадаем, най-важното е водещ да е публичният интерес. Това съобщи нощес министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков в предаването „ Защо, господин министър? " по БТВ.

Цеков посочи, че години наред районната политика на България е била пленник на редица проблеми - както справедливи, по този начин и субективни. Той заяви, че 28% от републиканските пътища в страната или към 5600 км се нуждаят от главен ремонт и са в неприятно положение, и това е обективното завещание от предишното. Те са в това положение от една страна, поради неналичието на вложения заради неприятното икономическо развиване на страната ни през последните 20 година, само че и поради неверния метод в ръководството на районната политика години наред - липса на обмисляне през годините, възлагане на контракти без териториално-устроиствени процедури, без отчуждения, подписване на контракти със съмнителна правомерност, като всичко това забавя строителството.

„ В районната политика бързо стават единствено неприятните неща. Хубавите неща изискват обмисляне и прекосяване през разнообразни етапи на капиталовия развой, които лишават от 7 до 10 година Моята упоритост е да вършим верните неща, да поставим основите, върху които да стъпят тези, които ще дойдат след нас. За да строим през днешния ден, би трябвало да сме почнали да проектираме преди 7 година ", сподели районният министър.

Андрей Цеков разяснява стартиралите през септември инспекции на 20 сектора от републиканската пътна мрежа, които са в гаранционен период. По думите му в 50% от тестваните сектори не са открити проблеми, в 11 са открити понижена дебелина на асфалта, недостатъци по пътни уреди, мостове, виадукти. Тези прави са в гаранция и изпълнителите на трасетата са поканени да отстранят установените дефекти. Никой не е отказал.

„ Ключовото в районната политика е страната да упражнява прецизен надзор и правата си дотогава, докато ги има - преди приключването на гаранционния период ", акцентира министърът и означи, че и този месец не престават инспекциите на нови 20 сектора.

„ Истината е, че не са толкоз доста фирмите, които могат да извършват огромни пътни инфраструктурни планове ", изясни Андрей Цеков и добави, че това от време на време основава чувство, че има дежурни компании. Затова, с цел да се подсигурява обективността при възлагане на публичните поръчки би трябвало да се изключи човешкия фактор при търговете и това е посредством аршин най-ниска цена. Това е задоволителен антикорупционен аршин, акцентира Цеков. По думите му казусът тук може да пристигна с качеството, само че по тази причина е значима ролята на страната, която би трябвало да упражнява праволинеен надзор.

От началото на годината са рехабилитирани над 500 км републиканска пътна мрежа, стана ясно от думите на министъра. Той изясни, че става въпрос най-вече за настоящи поправки за изкърпване на дупки и поддържане на пътищата в обикновено експлоатационно положение. Основни поправки обаче са направени единствено на към 67 км пътища, което е извънредно малко. Причината е, че прекомерно дълго не са планувани съществени поправки, а единствено настоящи. Не са правени планове за съществени поправки, не са издавани разрешителни.

Регионалният министър още веднъж разяснява проблема със строителството на автомагистрала „ Хемус ", като по думите му би трябвало да се направи сериозен избор - „ да се опитаме да инвалидираме подписаните инхаус контракти, без значение, че са изтекли всевъзможни периоди и има риск страната да загуби над 1 милиарда лева предплатени средства, а другият вид е да се опитаме да продължим строителството от София до Велико Търново в обозримо бъдеще и след индексация на договорите.

Цеков повтори тезата си, че автомагистрала „ Хемус " е зачената в грях, само че добави, че е належащо филтриране. Ако се откри законодателно и админстративно решение до края на тази година, автомагистралата в частта й до Велико Търново, както и след Търговище, може да бъде приключена до 2027 година Трасето от Велико Търново до Търговище обаче е по-сложно, защото там са изтекли ОВОС-ите и би трябвало да се избират нови трасета, най-ранният период за завършването им е 2029 година

До края на идната година автомагистрала „ Европа " би трябвало да е приключена цялата, откакто трафикът беше пуснат през миналата седмица в сектора от Драгоман до Калотина, а сега се работи по построяването на трасето от Сливница до Софийския околовръстен път.

Министърът посочи, че сега се работи интензивно и по скоростния път Видин - Ботевград, тази година би трябвало да стартира проектирането на сектора от автомагистрала „ Струма " около Кресненското дефиле, следва този месец да бъде издадено позволение за градеж за първия сектор на автомагистралата сред Русе и Бяла, има подготвеност да се пусне социална поръчка за трасето Бяла - Велико Търново, следва възлагане на проектирането на сектора от Велико Търново до Маказа.

„ Оптимист съм по повод бъдещата транспортна съгласуваност с нашите съседи ", сподели министърът и изясни, че ще отнеме 4-5 години да имаме естествена съгласуваност север - юг.

„ Няма риск за зимното разчистване в страната ", увери Цеков и посочи, че са подхванати всички нужни дейности.

По думите на министъра, в случай че се изградят шесте автомагистрали и скоростните пътища и в случай че има транспортна съгласуваност, стопанската система ни ще пораства с темпове, които ще изпреварят актуалните и това ще ни даде опция да се доближим стопански до огромното европейско семейство.

Регионалният министър беше безапелационен, че държавното управление съществува, с цел да отстоява европейския цивизилизационен избор на България. Цеков посочи, че отминалият избор на съмнение против държавното управление е предизвикан от опозиционни популистки партии, които желаят да отклонят страната ни от този път. По думите му те прокарват непознати, в това число и съветски, геополитически ползи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР