Всеки път, когато отивате на кино, се изкушавате да си

...
Всеки път, когато отивате на кино, се изкушавате да си
Коментари Харесай

Вредни ли са пуканките

Всеки път, когато отивате на кино, се изкушавате да си купите най-огромната купа с пуканки и да ги изхрускате, до момента в който гледате кино лентата с половинката си или приятелите си.

Но диетолозите поучават да се въздържите от това наслаждение. Въздушните царевични снежинки единствено на пръв взор наподобяват безвредни.

Някои от тях могат да причинят гастрит, язви и затлъстяване. Пуканките, или както са известни – попкорнът, са национално американско изобретение. В Съединени американски щати даже празнуват деня на пуканките, който е на 19 януари.

Когато Христофор Колумб открива Америка, локалните поданици към този момент имат традицията да пукат царевични зърна в глинени съдове. Индианците правели колиета от пуканки, а при едно заравяне в Мексико археолозите се натъкнали на статуетка на богиня, украсена с пуканки.

Преди епохи жреците са предсказвали бъдещето по това по какъв начин са се разпуквали зърната на царевицата. Всички тези дейности са щели да останат единствено за домашна приложимост, в случай че не се беше появил Чарлз Критърс от Чикаго.

 Купа с Пуканки

През 1885 година той изобретил машина на колелца, която можела да разпуква царевица на всяко място, без значение дали това бил панаир или комерсиално ревю.

Критърс нарекъл изобретението си „ попър ” и от този момент попкорнът почнал огромното си странствуване по света. Сами по себе си пуканките са потребни. Те са пълностоен зърнен артикул и са източник на висококачествени въглехидрати и белтъчини.

Те съдържат огромно количество целулоза, витамин В1, В2 и калий. Царевицата е нискокалорична и попкралицата Мадона твърди, че точно пуканките са й помогнали да отслабне след първото й раждане.

В киното обаче пуканките нормално се продават, овкусени с доста сол или захар. Освен това в машините за основаване на пуканки се прибавя особено масло, което придава на лакомството вкусен мирис и присъщ усет.

Понякога им се прибавят ароматизатори и нездравословни наситени мазнини. В резултат диетичният по принцип снакс се трансформира в рисков за здравето.

Ако разпуканата царевица е солена, тя нарушава водния баланс и провокира жадност, а в случай че е сладка, задстомашната жлеза се натоварва и това става причина за струпване на непотребни килограми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР