Всеки път е удоволствие да го напиша, колкото и рядко

...
Всеки път е удоволствие да го напиша, колкото и рядко
Коментари Харесай

„Лив Щайн“ в Малък градски театър „Зад канала“

Всеки път е наслаждение да го напиша, колкото и рядко да се случва – чудесно зрелище – забавно, мъдро написано, прелестно изиграно, разбираемо, без да е елементарно и провокативно, без да е отблъскващо. Освен това „ Лив Щайн “ е тазгодишният първенец в номинациите за премиите „ Икар “ – за основна и поддържаща женска роля, за постановка и сценография. Анастасия Лютова, Весела Бабинова, Крис Шарков и Чавдар Гюзелев освен изцяло заслужават номинациите си, само че и мощно се надявам да завоюват всички оценки – изцяло справедливо!Пиесата „ Лив Щайн “ е текст на грузинската авторка Нино Харатишвили, живееща в Германия. Действието е основано някъде, където и да е, и имената на героите са определени умишлено неутрални като народност. Това е текст за всички и за всеки.

Лив Щайн (Анастасия Лютова) е надарена и популярна концертираща пианистка. В нейния живот е имало единствено музика, до момента в който синът ѝ не се разболява и умира в ръцете ѝ. Тези три месеца непосредственост с младия мъж, който е нейната единствена „ истинска творба “, трансформират Лив вечно. Месеци по-късно тя живее в тишина и самотност. От пъкъла на скръбта ѝ се пробват да я измъкнат някогашният ѝ брачен партньор Емил (Пенко Господинов) и мениджърката ѝ (Василена Атанасова). Спасението е единствено в пианото, а да я върне към него може само Лоре (Весела Бабинова). Сделката е елементарна, само че злокобна – Лоре е другарка на починалия Хенри и в подмяна на уроците ще споделя на обезверената майка по малко за сина ѝ ден след ден. Така стартира това модерно сходство на 1001 нощ.

Историята е малко дълга, само че задоволително забавна, с цел да задържа вниманието до самия край. Мъртвият Хенри е единствено лакмус за упоритостите и слабостите на живите. Всеки е предизвикан да покаже тези свои лица, които другояче грижливо крие – от студената привидно Лив до лекомислената, млада втора брачна половинка на Емил (Луиза Григорова). Актьорите са до един превъзходни, само че Анастасия Лютова и Весела Бабинова в действителност са безупречни. Лив минава през цялостната гама от усеща от смазана от тъга жена до ярка и буйна артистка, а Весела Бабинова е очарователна и искряща съвсем като своя редови войник Коля Лебедушкин в „ Нощна пеперуда “.

Гледайте това зрелище – не тъй като е номинирано и съвременно, а просто тъй като е същински прекрасен спектакъл.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР