Всеки от нас обича да му е чиста печката. Понастоящем,

...
Всеки от нас обича да му е чиста печката. Понастоящем,
Коментари Харесай

Керамичният плот на печката ще заблести веднага, дори и без препарати: Нужна е само една съставка, за да се случи

Всеки от нас обича да му е чиста печката. Понастоящем, корпусът на по-голямата част от предопределените за готвене домашен уреди като печки, котлони и прочие се изготвят от стъклокерамика.
Това е подбудено от неповторимите свойства на този материал, съчетаващ изключителна механическа здравина с ниски коефициенти на температуро- и топло-проводности.
Но по какъв начин да почистите ефикасно повърхността на тези домашен съоръжения, без да употребявате скъпо струващи химически препарати и/или посредством доста интензивно триене?

МНОГО ПРОСТО: ЗАПУШЕТЕ И НАПЪЛНЕТЕ КУХНЕНСКАТА МИВКА С РАЗТВОРЕН ВЪВ ВОДА ТЕЧЕН НЕУТРАЛЕН САПУН.
След това я потопете в разтвора една хавлиена забрадка, която, откакто извадите, я изцеждате внимателно; в този момент изсипвате известно количество сода бикарбонат /сода за хляб/ върху нечистите зони на стъклокерамичната повърхнина и покрийте от горната страна с влажната кърпа; оставяте 15 минути содата да отреагира с адсорбиралите се мръсотии, след което махате кърпата и подсушавате повърхността. Готово – в този момент кухненските ви уреди блестят още веднъж от непорочност!

Ето и още малко потребна информация

Лимонов сок или оцет

Ако решите да употребявате лимонен сок или оцет, за по-лесно можете да ги поставите в бутилка с разпръсквач, с който ще ви е по-лесно да нанесете по изцапаната повърхнина. Напръскайте разтвора върху петното и оставете да подейства. Не забравяйте да изплакнете хубаво с топла вода, с цел да не замирише на загоряло при наново прилагане.

Сода за самун

Ако сте решили да употребявате сода за самун, имайте поради, че тя е твърда и абразивна и може да повреди керамичния плод и да остави бразди по повърхността му. Затова пригответе мека паста от сода бикарбонат (2-3 лъжички), разтворена във вода (4-5 лъжички).

Разбъркайте, до момента в който се образува хомогенна примес, която да е задоволително мека, с цел да не нарани плота. Нанесете и оставете да подейства. След това завършете с мека забрадка, в случай че е належащо трийте по-интензивно.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР