Всеки от нас иска другите да правят това, което ние

...
Всеки от нас иска другите да правят това, което ние
Коментари Харесай

Лесен психологически трик, с който ще получавате това, което искате

Всеки от нас желае другите да вършат това, което ние им кажем. Дори за дребни неща, да вземем за пример да се съгласят с менюто за вечеря, а не да стартират да спорят или да измислят ястия, които се готвят мъчно.

Или пък на работа – желае ви се всички да кимат в символ на единодушие с вашите хрумвания и да вършат това, което сте ги помолили, без да ги подсещате прекомерно доста пъти.

 диалог Thinkstock

Има един психически трик, с който можете да увеличите фрапантно случаите, в които ще се случва това, което желаете.

Нарича се „ подправен избор “ и нормално се ползва от родители на деца. Не задавате въпроси, на които може да се отговори с не, а зключвате в самия въпрос това, което желаете да се случи. Ето защо става дума.

Ако желаете да сготвите за вечеря мусака и ви се желае всички да са съгласни с това. Затова питате: „ Мусаката за вечеря със или без заливка желаете да я направя? “, а не „ Искате ли мусака? “.

На втория въпрос е доста елементарно да се отговори с „ Не, не желаеме мусака “ и тогава целият ви проект за вечерята би трябвало да се смени.

Въпросът за заливката дава тъкмо подправен избор. Не им давате опция да избират вечерята, а да избират детайл от това, което вие към този момент сте намислили – ясно е, че ще е мусака, дано те си изберат дали да е със или без заливка.

Този съвет може да се приложи във всички сфери на живота.

„ Кога ще ми предадеш доклада – в края на тази седмица или при започване на другата? “, вместо „ Ще ми предадеш ли доклада в точния момент? “

„ Кога си избираш да чистиш снега пред блока – в петък или в неделя? “, вместо „ Ще ми окажеш помощ ли да с чистенето на снега? “

Този вид въпроси работи и когато някой е изправен пред прекомерно огромен избор и вие чакате да индивида да се реши – облекла, нещо за подарък, задания, ястие и така нататък

Вместо необятния въпрос „ Какво ще си облечеш? “, се пита „ Зелената или алената блуза искаш? “.

Така на човек му е по-лесно да вземе решение, а в случай че въпросът е вярно заложен, решението ще бъде такова, каквото желаете вие.

 диалог Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР