Всеки от нас иска да има красиви, бели и най-вече

...
Всеки от нас иска да има красиви, бели и най-вече
Коментари Харесай

10 продукта, които могат да нанесат непоправими вреди на зъбите ви

Всеки от нас желае да има красиви, бели и най-много здрави зъби. И прави каквото е нужно по въпроса: мием ги заран и вечер, постоянно посещаваме зъболекаря си, внимаваме със сладкишите и изобщо с храната, за която знаем, че вреди на зъбите ни. Това, че се стремим да поддържаме висока джука хигиена е ужасно, само че от време на време това, което си мислим, че е безвредно се оказва най-вредно за зъбите ни и красивата ни усмивка.

За да ви предупредим, до момента в който не е станало късно, съставихме лист с 10 добре познати продукта, за които евентуално не знаете, че могат да нанесат непоправими вреди на вашите зъби. А дали има връзка сред болните зъби и влошената функционалност на вътрешните ни органи?

10. Боровинки

Самите боровинки не оказват въздействие върху здравината на зъбите, само че прекаляването с тях може да промени цвета им. Разбира се, в случай че не консумирате боровинки прекомерно постоянно, няма от какво да се притеснявате. Ако обаче сте от хората, които не могат без да си похапнат от вкусния плод със мощни антиоксидантни свойства, би трябвало да имате поради, че с с течение на времето е допустимо зъбите ви да придобият жълтеникав нюанс.

9. Бяло вино

Ценителите на бялото вино ще би трябвало да избират: или обичаната напитка, или здрав зъбен гланц. Ако сте податливи към свръхчувствителност и трошливост на зъбите, тогава за вас е вторият вид.

8. Червено вино

Също като боровинките, аленото вино не се отразява на здравината на зъбите, само че трансформира цвета им в противен сивкав колорит.

7. Чипс

Тук всичко е просто: чипсът съдържа високо количество бързи въглехидрати, които в контакт със слюнката се трансформират в глюкоза, а това крие риск от появяването на прост, само че противен кариес. Освен това чипсът съдържа „ специфични “ типове брашно, които могат да образуват зъбна плака.

6. Дъвки

Мислим, че в случай че дъвката не съдържа захар, не може да аргументи щета на зъбите ни. Но главната заплаха, която се крие в дъвката не идва от нейната наслада, а в деструктивното ѝ деяние върху пломбите, коронките и мостовете в устата ни.

5. Пуканки

В киното без пуканки! Как по този начин? Струва си да помислим върху този вид, защото във всеки пакет има неизпукани зрънца царевица, които могат да повредят пломбите и по-слабите зъби. Освен това и те като чипса съдържат бързи въглехидрати, които образуват по този начин нездравословната за зъбите ни глюкоза.

4. Домати

Подобно на цитрусовите плодове, и доматите са с висока киселинност. Това не се отнася единствено за пресните, само че и за консервираните домати. Киселинността им може да аргументи непоправими вреди на зъбния гланц и доста да усили чувствителността на зъбите. Затова бъдете деликатни, когато готвите ястия с доста домати. Ако не можете без тях – просто добавяйте по щипка захар към гозбата, с цел да намалите нездравословната киселинност.

3. Хляб, паста и картофи

Все артикули, които съдържат огромно количество нишесте. То полепва по зъбите и остава в устата за дълго време. Прилепналите частици благоприятстват образуването на зъбна плака. В прикосновение със слюнката нишестето се преобразува в захари, които предизвикват кариеси, а и освен.

2. Сушени плодове

Ако сушените ябълки и круши са просто сладки, то захарта от сушените кайсии, сливи и другите „ дъвчащи “ плодове безусловно полепва по зъбите ни. Както знаете, захарта е зложелател №1 за зъбите ни – тя провокира образуването на кариеси и скапва емайла.

1. Чай

За никого не е загадка, че чаят съдържа кофеин, който в огромни количества може да провокира общ отрицателен резултат върху организма. И въпреки всичко той не поврежда устната празнина. Вредният в тази ситуация е флуоридът, който може да окаже неподходящо въздействие на зъбите. Флуоридът по принцип е потребен в избрани количества, само че предозирането може да докара до съществени болести на зъбите и костите. За да избегнете сходни проблеми, ограничете чая до не повече от 4 чаши дневно.

Бонус:

Някои лекари настояват, че съществува връзка сред болния зъб и влошеното действие на обособените органи в нашето тяло. Например, проблеми с резците значат и заболяване на бъбреците или пикочния мехур. Доказването на сходна връзка е мъчно, само че в случай че желаете да си спомните кой зъб за кой орган е виновен – просто погледнете схемата.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР