Всеки над 18 г. всеки е свободен сам да определя

...
Всеки над 18 г. всеки е свободен сам да определя
Коментари Харесай

"Децата трябва да са готови за реалния свят": за битката на БСП срещу учебника по биология

" Всеки над 18 година всеки е свободен самичък да дефинира по какъв начин да живее живота си. Но не закачайте децата " - този апел водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи война на просветителната система, която позволява в урок по биология за 6-и клас да се разисква тематика като хомосексуалността.

Според психолозите обаче тематиката за сексуалността съпровожда живота на децата от най-ранна възраст и в това няма нищо ужасно. Учители пък припомнят, че в обществените мрежи тя се разисква доста по-рано, в сравнение с в учебно заведение и разискването ѝ е неизбежно, а ключът към него е в салдото.

Нинова против джендъра

Борбата с нездравословното въздействие на така наречен " джендър идеология " върху образованието е в центъра на предизборната акция на левицата, която се пробва да спре фрапантната загуба на гласове в последните две години. На конгреса си през февруари партията разгласи, че ще провежда референдум по тематиката, а в инициативният комитет за допитването влязоха известни лица от разнообразни сфери. Във видео, оповестено на 13 март в страницата ѝ във " Facebook ", Нинова цитира част от урока " Грижа за растежа и развиването в учебната възраст " в учебника по " Човекът и природата " на издателство " Просвета ". Откъсът гласи: " Половото увлечение нормално е ориентирано към представители на противоположния пол. Някои, обаче, откриват, че имат желание към хора от личния си пол или пък към човеци от двата пола. Понякога са нужни повече време и опит отвън рамките на пубертета, с цел да може младежът да дефинира половата си ориентировка ". Обръщението на Нинова приключи с апел: " Скъпи родители, дано дружно спрем джендър идеологията в българските учебни заведения, детски градини, просветителни институции ".

Въпрос на баланс

Какво написа в учебника е значимо, само че по-важно е по какъв начин самият преподавател управлява процеса на образоване на децата, разяснява за " Дневник " Петър Велков, учител по математика в столично учебно заведение. Ключът е в намирането на баланс, в казването, че има такива обстановки и има такива хора, работата на учителя е да приготви децата за действителния свят. Това не би трябвало да е проблем за никого. Сама по себе си тематиката не е проблематична, значимо е до каква степен се стига в дълбочината на разсъжденията и да не се минават избрани граници с оглед възрастта ", разяснява Велков. Според учителя тематиката за половата ориентировка е релативно подобаваща за деца в шести клас, като се имат поради обществените мрежи, в които децата попадат на сходно наличие даже на по-малка възраст. " Затова би било добре в следена и предпазена среда, каквато е учебното заведение, да се изговори тематиката, с цел да се слагат ясни граници и да бъде разтълкувана по подобаващ метод информацията, която по този начин или другояче доближава до децата в обществото, в което живеем ", счита той.

Влияе ли информацията на душeвността

Децата са полови същества от най-ранна възраст и диалогът по тази тематика - несъмнено, в подобаваща форма, освен не е нездравословен, само че и е необходим, счита Милена Манова, психолог-психотерапевт и учител по психотерапия с над 20 годишен опит. Тя очерта другите интервали на половото осъзнаване и характерностите им:

В интервала сред третата и петата година от детското развиване, когато откриват половите си органи, децата слагат въпроси за разликите сред половете и за тяхната принадлежност към единия или към другия пол. " Информацията не поражда желания към единия или към другия пол. Информацията е нужна, само че тя не прави половата диференциация ", разяснява психологът пред " Дневник ".
Времето на остър конфронтация към другия пол (8 - 10 г.) естествено минава към стадия на влюбването. " На възраст към 12 години децата стартират да показват желание към връстниците от същия пол. Събират се на групи, поддържат връзка, " репетират " живота. " В логиката на психиката този стадий се назовава " стадий на групова хомосексуалност ", само че няма нищо общо със секса, по-скоро с игрите и диалозите за това какво е да съм от моя пол или какво е да съм по отношение на другите ".

Според психотерапевта възрастта, в която би трябвало да се приказва с децата на тематика друга полова ориентировка, е пубертетът. Затова пети или шести клас в учебно заведение е подобаващ миг за това. Тя акцентира, че неналичието на съответна и вярна информация по тези тематики поражда мечти и погрешни разсъждения и по тази причина е значимо да има информация.

" В началото на пубертета е добре да се приказва, като се възстановява този диалог. По този метод се предпазваме от стигматизиране и от драматизиране по тази тематика ", разяснява Милена Манова. Тя подчертава на нуждата родителите да намерят подобаваща форма за диалози според от стадия на развиване на детето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР