Всеки месец ще има заседание за контрол над снабдяването с

...
Всеки месец ще има заседание за контрол над снабдяването с
Коментари Харесай

Здравните власти: На пазара има недостиг на около 10 лекарства, ще има проверки и санкции


Всеки месец ще има съвещание за надзор над снабдяването с медикаменти, дадоха обещание здравните управляващи след първото съвещание на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването.

„ В къси периоди ще има резултат. Хората би трябвало да са спокойни. По цялата верига има инспекции – в търговците, аптеките. От първите инспекции има нарушавания, само че не могат да се систематизират. Това е 1/ 20 от всички инспекции, които предвиждаме и резултатът ще кажем по-нататък ”, съобщи заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов.

Според него инспекциите са открили изчезнали към десетина медикамента.

„ Смятаме да установим какъв брой от тези 10–итна лекарства могат да се обезпечат или заместят. Ще има наказания. Данни има за някои медикаменти, само че няма да разясня ”. Ще се търси смяна на формулата за обявяване на неналичията на медикаменти, с цел да може да демонстрира недостиг, сподели още той.

„ На идната среща ще се реши, не беше съвещание, ще се конституира до седмица Съветът и ще вземе решение, когато има постоянно съвещание ”

„ Да имаме самодеен съставен елемент, да се понижи административната тежест и периодите по отношение на паралелния импорт посредством процедури. Да има ясни проекти какво следва, когато има открит насилствен дефицит – по какъв начин стига информацията до лекуващия доктор и до изписващия лекарството фармацевт ”, сподели от своя страна Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти. Липсата на лекарства в множеството случаи е резултат от дефицит по цялата верига – от съставките до доставките към България.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР