Всеки, който си е мислил, че мутрите са вече само

...
Всеки, който си е мислил, че мутрите са вече само
Коментари Харесай

5 неудобни въпроса за мутрите и политиците

Всеки, който си е мислил, че мутрите са към този момент единствено част от фолклора и екзотиката на прехода, надълбоко бърка. Те не престават да имат голямо въздействие в българския политически живот, въпреки и към този момент да не вървят въоръжени с автомати и бухалки и да не се стрелят по улиците. Те от дълго време работят зад кулисите, посредством свои подставени лица във властта, и по никакъв начин не обичат да бъдат осветявани.
Тези заключения могат да бъдат направени от последния скандал, в който бяха намесени лица от някогашната силова формация СИК, министър председателят Бойко Борисов и най-активният опозиционен водач сега - ръководителят на "Да, България " Христо Иванов. За хората, които помнят недалечното минало, е неуместно да се приписват връзки на Христо Иванов с хора с прякори, и то въз основа на една подхвърлена имитация на площада, а да се подценен дългогодишните тесни, писмено потвърдени, бизнес и другарски връзки на Бойко Борисов с тях. Но би трябвало ли да се изненадваме при толкоз парадокси в българската политика?

Как избухна абсурдът?
В неделя вечерта, по време на обичайното живо включване на Христо Иванов от митингите на Орлов мост, към него се приближи някогашният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" и сегашен предприемач Димитър Ламбовски с гледище двамата да си създадат фотография, "за да не се не помнят, когато Иванов стане министър председател ". Ламбовски на два пъти се пробва да ангажира Иванов в диалог, споменавайки "тоя ", който се обадил на Маджо, с цел да се оплаче. Не излиза наяве кой е тоя и за какво Христо Иванов би трябвало да знае за случката, тъй като водачът на "Да, България " внезапно прекъсва събеседника си. Но това даде мотив на ГЕРБ и всички подкрепящи държавното управление да се нахвърлят върху Иванов с обвинявания за връзки с незаконния свят. Което сложи доста неуместни въпроси.

1. Коя е СИК и за какво е неприятно да си обвързван с нея?
През 90-те години ВИС-2 и СИК бяха най-мощните силови групировки, които последователно започнаха да легализират бизнеса си, като се включиха на първо време на охранителния и застрахователния пазари, а след това разшириха активността си в туризма, строителството, енергетиката и други сфери на стопанската система. Подобна промяна обаче не може да стане без партиен и управнически чадър. Затова напълно разумно групировките се насочиха и към политиката, като започнаха да финансират партии и обособени претенденти за висши постове.
Основните фигури в СИК са Милчо Бонев - Бай Миле, братята Маргини - Красимир и Николай Маринови, Румен Николов- Пашата, Стоил Славов, Дмитрий Минев-Руснака, Младен Михалев-Маджо и Венцислав Стефанов. Групировката се снабдява с банка, застрахователно сдружение, навлиза в петролния и туристическия бизнес, купува си футболен тим. Повечето й членове са някогашни служители на реда или спортисти. След шумна акция на данъчните излиза наяве, че един от членовете на СИК е най-големият поданик в България за 2002 година - Дмитрий Минев-Димата Руснака с 460 000 лева платени налози, следван от Красимир Маринов-Маргина с 220 000 лева, Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата с по над 100 000 лева
През 2003 година обаче стартират кавги и няколко от главните фигури в групировката са показно убити. Стоил Славов е взривен в асансьора на офиса си, Бай Миле е убит в ресторант-градина "Славия ", а Руснака е погубен от снайперист измежду бял ден пред известно заведение на бул. "Витоша ". Синът на Венци Стефанов е похитен. Красимир Маринов и брат му са съдени за подготовка на три убийства, в това число на ген. Любен Гоцев, както и на Иван Тодоров-Доктора и на началник от ТИМ. По-късно те са оправдани. Младен Михалев пък се дистанцира и отпътува да живее в Швейцария. Оттогава бизнесът на групировката изсветлява, процъфтява и се управлява от подставени лица.

2. Кой е индивидът, инспирирал абсурда
Пред БТВ Татяна Дончева назова Димитър Ламбовски агент-провокатор, чиято цел е да се дискредитират лицата от митингите. И напомни елементи от биографията му. Тя го познава като народен представител от Национална движение „Симеон Втори" при започване на новото хилядолетие и го дефинира като "странна личност с големи ползи в енергетиката, които не се вписваха в образованието и квалификацията му ".
Димитър Ламбовски не крие връзките си със СИК. Той е някогашен началник в Първа източна интернационална банка, известна като банката на СИК. Пред Би Ти Ви той удостовери, че познава добре Младен Михалев-Маджо. "Сикаджия в никакъв случай не съм бил, бил съм 5 години в управителния съвет на Първа източна интернационална банка, бил съм ръководител на съвета на шефовете на "Славия "... Познавам господин Михалев и скърбя, че името му се намесва в този случай - за финален път съм го виждал преди повече от година, познаваме се от средата на 90-те, " изясни той.
Татяна Дончева обаче притегля вниманието към някои по-особени изяви на Ламбовски през последните години - по какъв начин ненадейно стартира да се явява като "странен очевидец по странни каузи ". Тя даде образец с присъединяване му в делата против съдията Румяна Ченалова и по следствието "Осемте джуджета ". Според Дончева в тази ситуация с Ченалова свидетелствата му служат на обвиняването да потвърждава тезите си.
Става дума за делото, при което Румяна Ченалова е упрекната, че е направила длъжностни нарушавания и документно закононарушение, с цел да облагодетелства "Обединени енергийни търговци " (ОЕТ) - сдружението, чийто съветник бе някогашният началник на ДАНС Петко Сертов. Димитър Ламбовски, който също се занимава с търговия с ток, е предпазен очевидец, който свидетелства за сделка сред Ченалова и шефа на ОЕТ и по този начин поддържа тезата на прокуратурата. Обвинителният акт по това дело бе връщан от съда на държавното обвиняване 4 пъти поради процесуални проблеми и нарушавания.
През 2015 година Ламбовски се оплака, че някой му е поставил граната на колата му и твърдеше, че това било за заплашване от хора, които имали ползи в търговията с ток и се занимавали със злоупотреби в енергетиката. Той не влиза в конкретика, само че изяснява за някаква скица с Гърция, Турция и българска компания, за която бил подал сигнал в посолството на Съединени американски щати.
Особена по думите на Татяна Дончева е и обстановката в следствието по "Осемте джуджета ", където Ламбовски твърди, че тогавашният началник на профилираната прокуратура Димитър Франтишек му дал пари, конфискувани като материални доказателства от обвинени лица. "Има ред за запазване на пари, за първи път слушам обвиняването да дава пари на някой, заловен от пътя ", разяснява водачът на "Движение 21 ", която от години работи като юрист.
Според нея нищо от случката на Орлов мост не уличава Христо Иванов, само че демонстрира, че групировката, която брани Бойко Борисов, може да употребява и такива хора за дискредитиране на част от разпознаваемите фигури на митинга. Факт е, че на записа се вижда упорството, с което Ламбовски се пробва да натрапи тематиката на Христо Иванов. Той на два пъти повдига въпроса за Маджо и два пъти се снима с Христо Иванов, тъй като "първата фотография не станала ".
Самият Ламбовски изяснява пред Би Ти Ви, че се е свързал с Иванов преди две седмици. „ Аз съм приказвал преди две седмици с Христо Иванов, с цел да се хвърли светлина по случай, по който сега тече следствие в три юрисдикции - става въпрос за лице, което е доста висшепоставено, върховен политик, който до неотдавна е бил на доста високо равнище в държавната администрация. Исках да получа от него съвет по какъв начин да подходиме и да дадем гласност, в случай че към мен... някакви крачки да ме спрат да дам съответната информация ", сподели той. Ламбовски не желае да разкрие кой се е свързал с Младен Михалев. „ Може би по този метод е предполагал, че ще се организира диалог с мен, с цел да може по една или друга форма да не дам съответните показания “, твърди Ламбовски.

3. Каква е връзката на Христо Иванов с Маджо
Два часа след случката Христо Иванов написа във Facebook, че се е срещнал с Ламбовски на един от митингите. Прекъснал го е, когато е почнал да приказва за Маджо, тъй като не счита, че директното му включването би трябвало да се трансформира в платформа за разпространяване на сходни сюжети. "Разбирам, че в случай че очевидец по "Осемте джудета " споделя, че си е изключил телефона, тъй като някой е разговарял с Маджо, това преставлява интерес, само че персонално аз нямам никаква визия коя мутра с коя друга мутра е разговаряла. Това е всичко, което аз мога да кажа по тематиката ", написа Иванов.
В идващите дни в изявленията той добавя, че прекъснал диалога с Ламбовски, тъй като се тормозил за сигурността му. "Аз съм разговарял с господин Ламбовски за извънредно значимата тематика за „ Осемте джуджета “, той е желал друго да разяснява. Аз съм го спрял да беседва в ефир, с цел да не го посрамвам на риск, а не тъй като желая да укривам нещо с Маджо, който не познавам и нямам нищо общо с него. Не желая да ставам пощенска кутия “, сподели Иванов.
И употребява мотива да насочи вниманието към политика, който най-трайно е обвързвано със СИК - премиера Бойко Борисов, който ехедно подметна, че Христо Иванов е бил очевидно виновен, когато се е обяснявал за Маджо. "Аз на един мой министър някогашен, единствено като му видях гузната физиономия, уплашена, и по какъв начин вика "бягай, бягай, бягай "...Той знае какво прави доста добре. Двуличието ще ги плесне със страшна мощ. Всичко рано или късно става ясно. Ама такова оправдаване, тичане. Той единствено да се огледа, тъй като аз му го препратих. Тази физиономия споделя всичко, оправданията са ненужни. Гузната физиономия не можеш да я оправдаеш и всички видяха ", редеше министър председателят при следващата си обиколка с джипката.
“Когато се пробвам да се държа човешки с човек, който схващам като застрашен очевидец, който е под напън и се пробвам да го предпазя от това да приказва в ефир някакви неща, които може да го злепоставят и това се трансформира в опит на мен да ми се пришие Маджо, несъмнено физиономията ми е била кисела и не изключително щастлива. Аз не съм гьонсурат, за разлика от Бойко Борисов. По никакъв метод няма да разреша моето име да се произнася в едно изречение с Маджо”, разгласи водачът на “Да, България”. И зададе поредност от въпроси към премиера: Кога Бойко Борисов ще излезе и ще опише съответно и детайлно за своите бизнес връзки и своята персонална история с Пашата, с Маджо и със СИК? Кога прокуратурата ще се заеме с тази история? "Защото Бойко Борисов е съдружник с тези хора. Аз не знам дали някой е споделил нещо в мое наличие и това мен ме ангажира. Но Бойко, ти си съдружник с тези хора, които сега се опитваш да ми припишеш. В момента тези хора и свързани с тях лица получават лъвския къс от българското Черноморие, концесии. Цяла Варна знае, че пристанище Варна, което се трансформира в съществена зона за развлечение край морето, всичко това, лъвският къс от него отива отново в орбитата на СИК, на приятелчетата на Бойко. Ако аз получа доверие и вляза във властта по какъвто и да било метод, ще проверявам всичко това. И в този момент желая да запитвам: Бойко, ти можеш ли да излезеш и да кажеш, че ще направиш проверка? ", попита Иванов.
Съпартиецът му Ивайло Мирчев пък попита и за различен от създателите на СИК Румен Николов - Пашата. "Пашата е някогашен съучастник на Бойко Борисов, разказано е в Търговския указател. Човек, който сега има пет региона в столицата – "Люлин ", "Надежда ", Връбница, Нови Искър и "Сердика ". Това са столични региони, извоювани от ГЕРБ с техни кметове, в които въпросният Паша от СИК печели посредством компаниите си публичните поръчки. И той, и хора, гравитиращи към него, дефинират политиката на самите региони, разрешителни за строителство и така нататък ", твърди Мирчев.

4. Каква е връзката на Бойко Борисов със СИК?
За разлика от Христо Иванов, който по време на възхода на мутрите е бил на 20 години, студент по право, а по-късно дълги години работи като координатор на разнообразни Неправителствени организации по законодателството, Бойко Борисов има трайни, добре документирани връзки със СИК тъкмо в този интервал. През годините той нееднократно трябваше да дава пояснения за тях, излизаха материали в доста западни издания, даже са разказани в грами на американското посолство.
Най-трайни са връзките на Борисов с Румен Николов-Пашата, с който, по личните му самопризнания, се познават около каратето. Двамата са съдружници в разнообразни компании, сред които охранителната “Цебра “, “Тео Интернешънъл “ и “Интербулпред “. През годините Борисов се опита да омаловажи тези връзки, като изяснява, че “Интербулпред “ на процедура от години била ликвидирана, само че защото сътрудниците му имали “такива спорни връзки “, било невероятно да се съберат всички подписи, нужни за юридическото ѝ закриване.
Същата позиция заема и Пашата. "Честото ми появяване в съда цели да злепостави основно активността на един мой някогашен съучастник - кмета Бойко Борисов ", разгласи Румен Николов - Пашата, когато през 2007 година даде показания по делото за убийството на Милчо Бонев - бай Миле в Софийския градски съд. Според Николов отчетът, който се появи по същото време в сп. "Конгрешънъл коутърли " и обвързва Бойко Борисов с групировки, бил "напудрен в България и по-късно е изпратен в Съединени американски щати, с цел да му се придаде по-голяма съвестност, а в действителност е цялостна небивалица ". Пашата бе безапелационен, че нищо в публикацията не е правилно като се изключи това, че в миналото с кмета са имали общи компании. Те обаче останали единствено на хартия. Според Николов "определено някой има интерес " неговото име и това на Бойко Борисов да бъдат "извадени на ярко ".
Николов приказва за публикация под заглавие "Българският сътрудник на Буш в битката с тероризма има бандитско минало ". В нея се твърди, че Бойко Борисов е съучастник на мафиотски босове и забъркан в поръчкови убийства. Авторът на обявата се базира на конфиденциален разбор, поръчан от частна швейцарска банка за оценка на рисковете в България. В публикацията се споделяше, че "партньорството на Съединени американски щати с 48-годишния Бойко Борисов, някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи, е последният образец за политически покупко-продажби на администрацията на Буш в битката с тероризма, които вкараха Пентагона, Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР в един креват с някои от най-корумпираните и гангстерски водачи ". Дни след излизането на публикацията Борисов разгласи, че тя го трансформира в цел на "Ал Кайда ". "Това е 100 % неистина ", реагира Борисов, който по това време бе столичен кмет. Не е известно той да е завел дело против списанието. Българският парламент разгласи по това време, че ще пита Конгреса, Сената и американското посолство дали има някакви данни, които удостоверяват въпросната обява. Не е известно да е получаван някакъв отговор.
Самият Борисов също бе очевидец по делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле, защото покушението стана по времето, когато той беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Тогава бяха арестувани и четирима мъже, които бяха сложени на подсъдимата пейка, само че по-късно бяха оправдани. Пред съда Борисов изясни, че е познавал персонално Милчо Бонев, тъй като е притежател на охранителната компания "Ипон ", която била ангажирана с защитата на стадион "Славия ". "Бях доста сюрпризиран от убийството. Милчо Бонев се занимаваше с трансфер на футболисти ", сподели Борисов.

5. Кой има интерес от абсурда?
Очевидно е, че най-голяма изгода от дискредитирането на един от водачите на митингите имат ръководещите от ГЕРБ. Факт е обаче, че през годините, през които ГЕРБ са на власт, бизнесът на хората, свързани със СИК, процъфва и те нямат никаква причина да желаят да смъкват Бойко Борисов от власт. Точно противоположното - идването на власт на хора, които са решени да разбутат съществуващото прокурорско-властово статукво съществено може да навреди на ползите им.
Само времето ще покаже дали Христо Иванов ще съблюдава обещанието си да пита за връзките на Борисов и СИК при всяка обществена демонстрация. Както и дали Бойко Борисов ще успее да пренапише тази част от предишното си, както се пробва да направи с други детайли от биографията си.

Александър Александров, "Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР