Всеки, който е страдал от мигрена, знае колко ужасно е

...
Всеки, който е страдал от мигрена, знае колко ужасно е
Коментари Харесай

Мигрената: болестта, срещу която няма лек?

Всеки, който е страдал от мигрена, знае какъв брой извънредно е това. Започва с пулсираща болежка, която постоянно се трансферира от едното око към другото. Държите си главата наведена, избягвате ярки светлини и мощни звуци. Скоро стартира и да ви се гади. Ако имате шанс, можете да си полегнете преди положението ви да се е влошило още повече и да ви е принудило да останете в леглото сред няколко часа и няколко дни.

Мигрената не е просто мощно главоболие. Тя може да ви обезсили по метод, по който елементарното главоболие не съумява. За мнозина, които страдат от хронична мигрена, повече от половината им дни в месеца минават по този метод. Близо 15% от хората по света страдат от мигрена.

Свръхчувствителен мозък

Мигрената е болест на свръхчувствителността. Мозъкът на хората, които имат мигрена, се отличава с изключително чувствителни невронни връзки. Затова тези хора реагират и на най-незначителни промени в околната среда, които могат да доведат до мигренозни офанзиви.

Пол Дърам, който изследва мигрената в Университета на щата Мисури в Съединени американски щати, споделя, че тази болест визира главно мозъка, само че резултатите ѝ се усещат и по цялото тяло. “Други признаци засягат имунната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Това значи, че можем да се опитваме да спрем мигрената с аналгетици, само че това няма да усъвършенства безусловно и всички останали признаци ”, изяснява специалистът.

Фактори, които провокират мигрена

Има голям брой фактори, които могат да провокират мигрена. Най-често срещаните са: ярки светлини и мощни звуци; тежки миризми като парфюм, дим или някои по-ароматни храни; липса или непълен сън; апетит или обезводняване; консумация на прекалено много кофеин; консумация на алкохол и най-много на алено вино; хормонален дисбаланс - да вземем за пример преди и след менструация, по време на бременност или менопауза; банкет на храна, която е с високо наличие на модифицирана захар; и не на последно място - стрес.

Дърам отбелязва, че стресът е главен свързващ фактор. “Всички тези фактори възбуждат изключително нервната система, която е уязвима при появяването на сходни дразнители. Стресът е голям проблем за модерното общество ”, споделя откривателят.

Как да се оправим cъс признаците на мигрената

Има разнообразни способи да се облекчи тежестта на мигрената или да се предотврати превръщането на главоболието в мигрена. Пиенето на доста течности и слагане на лед на челото оказват помощ, както и почивката на безшумно и мрачно място.

Много пациенти съумяват да облекчат мигренозните пристъпи посредством когнитивно-поведенческа терапия.

Тя не въздейства на болестта, само че пък оказва помощ да се справяш с болката и да разпознаваш факторите, които провокират мигрената. Съществуват изказвания, че осъзнатостта също може да помогне, само че изследванията демонстрират, че няма задоволително доказателства, че тя оказва мощно влияние върху признаците на главоболие или мигрената в дълготраен проект.

Как да облекчим болката?

1. Съществува напълно ново потомство медикаменти за мигрена, основано на моноклонални антитела против един пептид, обвързван с гена на калцитонина (CGRP). Той играе значима роля в развиването на признаците на мигрена, като възбужда невроните в мозъчните обвивки.

2. Триптани: Клас медикаменти, които се свързват с избрани типове серотонинови рецептори в организма и провокират болкоуспокояващ резултат.

3. Аналгетици като парацетамол или аспирин могат да бъдат ефикасни за понижаване на болката при главоболие, само че нормално не оказват помощ за понижаване на признаците на хронична мигрена.

Има ли лекуване за мигрената?

Изследователите работят неуморноу с цел да намерят лекуване на подлата болест. Изпробват се разнообразни способи:

1. Устройства за невромодулация: e-TNS (външна стимулация на тригеминалния нерв) е лекуване, при което се прави електрическа стимулация на лицевите нерви с ниска мощ. Клиничните тествания демонстрират триумф при лекуването на мигрена, само че методът към момента не е утвърден за всеобща приложимост от пациенти.

2. Окситоцин: хормонални спрейове за нос с окситоцин могат да са ефикасни в ограничението на мигренозните пристъпи, изключително при дами.

3. Някои храни или хранителни добавки: изследванията на Пол Дърам демонстрират, че дестилат от семки на грозде, какао или пилешки бульон могат да оказват помощ в ограничението на мигренозните пристъпи.

“Не считам, че питателните добавки могат да заменят медикаментите, само че могат да бъдат помощно средство за отнасяне на мигрената. Както е споделил Хипократ: “Нека храната бъде вашето лекарство ”, акцентира Дърам.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Защо от време на време забравяме, в случай че пием доста алкохол

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР