Всеки един от нас се бори за оцеляването си по

...
Всеки един от нас се бори за оцеляването си по
Коментари Харесай

Трябва да се обърне повече внимание на културата: Александър Методиев

" Всеки един от нас се бори за оцеляването си по разнообразни способи – дали с спомагателна преподавателска активност, или с други видове работа, имаме сътрудници, които разнасят храна, занимават се с просташки услуги…, тъй като не можем, по отношение на възнаграждението, което получаваме в институции като Държавния отбор, доста от музикалните театри и оперети, просто няма по какъв начин от едно място да се устояваме ".

Това сподели пред Българското национално радио професионалният танцьор в Националния фолклорен отбор " Филип Кутев " Александър Методиев преди планувания за шести декември народен митинг на създателите от театралните изкуства. Те ще изискат почтено заплащане за труда си.

" Точно по тази причина е и митингът – за някакъв по-нормален метод на живот. Да не е нужно ние да вършим какво ли не в останалото свободно време, което по този начин или другояче ни би трябвало за отмора ".

 width=

" Моята заплата с 10 години стаж сега се прави оценка на 790 лв. " чисто ", което – ясно ви е, че изключително в София, не е достатъчно… Може би междинната ни заплата би трябвало да бъде едно обикновено заплащане, изключително за нещо, за което сме си дали живота… Но ние значително го вършим тъкмо поради това, просто от предпочитание, от любовта към сцената… И този път, който е при мен, и при доста от другите сътрудници – девет години професионално образование, 24 години имам примерно аз в залата, и най-сетне да се намирам в Държавния отбор на България, и да се мъчим по какъв начин да свързваме двата края, е извънредно неприятно ".

Александър Методиев е на 29 години, постъпил е в ансамбъла на 18, т.е. танцува там към този момент 11 години.

" И се надявам още дълги години да танцувам, стига да ми разреши цялостната конюнктура, която се опитваме да променим, тъй като даже и да се махнем ние, не виждам кой млад, изключително в днешни времена, би пристигнал на тези условия ".

 width=

След пандемията, която оказа трагично влияние върху бранша на културата, в този момент има доста концерти. Физическото натоварване на професионалните танцьори е като на професионалните спортисти, футболисти.

" Всеки един от нас е с разкъсвания, счупвания и така нататък Давам елементарен образец - когато беше 70-годишнината на ансамбъла, когато направихме трите огромни концерта - един след различен в НДК /през февруари 2022 година – бел. ред./, нашият солист, просто заради неналичието на хора, игра със счупена ръка с телесна шина на ръката, с цел да не си проличава и уповавам се, хората да не са забелязали, само че все пак…

Като цяло би трябвало да се обърне повече внимание на културата… Просто да се стартира повече. Културата би трябвало да бъде вдигната на доста по-високо равнище, а не всеки да ни гледа като, някак, втора ръка… Без история, просвета и език къде отиваме? Претопяваме се, както се получава сега, толкоз години към този момент. Махаме културата, и какво ще остане?! "

Снимки: Didi D Photography
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР