Всеки десети жител на област Монтана разчита на държавата, за

...
Всеки десети жител на област Монтана разчита на държавата, за
Коментари Харесай

Всеки десети в Северозапада разчита на държавата, за да си осигури отоплението през зимата

Всеки десети гражданин на област Монтана разчита на страната, с цел да си обезпечи отоплението през зимата. Енергийната помощ се отпуска за идния зимен сезон, а с нея семействата мога да си платят дървата, природния газ, електрическата енергия или парното.

Последни мерки за зимата прави Петър от монтанското село Благово. Тази година кандидатствал и бил утвърден за енергийна помощ от 546,95 лв., с която си купил дърва. " 546 лв. са към четири кубика и половина дърва по 120 лв.. На мен ми стигат, зависи какъв брой палиш “, съобщи той в ефира на NOVA. 

Доволен е от помощта, тъй като другояче трябвало да се лиши от месечната си пенсия. " От всичко, би трябвало да спестиш, с цел да си вземеш дърва…помощ е, колкото и да е, само че ние българите сме такива, че колкото и да ни дават, все ни е малко “, счита Петър.

Тази година изискванията за подкрепяне са изменени и по този начин се улеснява достъпа до поддръжка на хора от уязвими групи.

" Условията за разпределяне на целева помощ са за лица и фамилии, които имат едно жилище, да не вземат участие в търговски сдружения, безработните лица да имат три месечна регистрация, както и през последните две години да нямат продажби или прекачване на парцели “, заяви Десислава Димитрова, директор дирекция " Социално подкрепяне “ - Монтана.

По-малко отводи за енергийна помощ, регистрират обществените служби. До момента в страната са подадени над 353 хиляди заявки като близо 280 хиляди към този момент са утвърдени.  " По-голяма част от отводите на лицата са за това, че имат повече от едно жилище. На друга част са им отказани помощи, защото лицата получават в едни месец с струпване пенсии, които са в резултат на преосвидетелстване на лица с увреждания “, добави Димитрова.

Вече утвърден и закупил дървата, Петър от Благово се надява на по-мека зима, за не се постанова да купува още. " Ако е мека зимата, ще стигнат, в случай че ли не ще си купим. Не мога да преценява. До април мога да запалвам в случай че падне сняг “, изясни той.

Крайният срок за подаване на заявките за отопление е 31 октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР