Всеки ден все повече и повече хора се оплакват от

...
Всеки ден все повече и повече хора се оплакват от
Коментари Харесай

Деградацията на мозъка

Всеки ден от ден на ден и повече хора се оплакват от проблеми с мозъчната активност – от несъразмерна заплеснатост (т.е. неспособност за концентриране, за събиране на мислите за решение на проблеми), до компликациите със запомняне на информация и физическа неспособност да се четат огромни текстове, да не приказваме за книги.

Все по-често се случва хората да молят за нещо, което да усъвършенства мозъчната им интензивност като цяло, и по-специално паметта. И  парадоксално е, че този проблем е присъщ освен за възрастните хора, които са с по-отслабена мозъчна активност по принцип, само че и за хората на междинна и млада възраст.  

Много от тях даже не се чудят, за какво им се случва това - те автоматизирано го отдават на стрес, отмалялост, нездравословна среда и други сходни, като даже не са покрай повода. Сред моите пациенти има хора, които са на повече от 70 години, само че нямат проблеми с паметта или мозъчната интензивност. Каква е повода?

Причината е, че макар всички безапелационни причини, никой не желае да се откаже от така наречен непрекъсната денонощна " връзка с източниците на информация ". С други думи,  ускорената загуба на мозъчните функционалности стартира в този незабравим ден, в който сте решили да бъдете непрекъснато он-лайн. И няма значение дали сте създали това, тъй като работата ви го изисква, от досада и бездействие или пък от  обикновен боязън, че няма да сте " на равнище ", т.е. боязън да не ви помислят за по-различен от останалите.

През 2008 година бе открито, че междинният консуматор в интернет прочита не повече от 20% от текста, оповестен на страницата, и заобикаля огромните абзаци по всеки вероятен метод! Освен това, проучванията демонстрират, че хората, непрекъснато свързани към мрежата, въобще не четат текста, а сканират като роботи - грабват оттук-оттам радикално разнообразни части от информация, непрекъснато скачат от едно място на друго, а данните се правят оценка само от позицията: „ Дали мога да впечатля с това " признание " някого? “ Но не за да се разиска, а с цел да се провокира страст под формата на анимирано " оригване ", съпроводено от къси коментарчета и възклицания в SMS формат.

В хода на проучването се оказа, че страниците в интернет не са четими, в случай че не бъдат превърнати в модел, напомнящ на латинската писмен знак F. Потребителят първо прочита първите няколко реда на текстовото наличие на страницата доникъде, където той чете още няколко реда (като предписание единствено отчасти, без да чете редовете до края), а по-късно бързо се спуска до края на страницата - с цел да види " какво става ".

Ето за какво, най-ефективният метод за показване на информация на елементарен консуматор на интернет е да се покаже информация под формата на обърната пирамида (т.е. в сходство с правилото на " колкото по-надолу, толкоз по-малко " ) с опция за изолираност на основни думи (за информация на потребителите - да схванат какво е важно) и разкриването на не повече от една мисъл на параграф. Това е единственият метод да задържите вниманието на страницата толкоз дълго, колкото е допустимо. Ако, до момента в който слизаме надолу по страницата, плътността на информацията не понижава или, още по-лошо, тя се усилва (както да вземем за пример в тази статия), тогава единствено доста малко от тях ще останат на тази страница, с цел да продължат да четат.

Интернет е същински опиат. Какво е опиат? Това е изцяло неефикасно нещо, без което човек може да живее добре, до момента в който не го опита. Но когато го опита, зависимостта се появява за цялостен живот - наркоманията не се лекува.

От поблеми с възприемането на информация се оплакват хора от всички пластове и специалности - от висококвалифицирани академични преподаватели до военнослужещи и сервитьори. Такива недоволства могат да бъдат чути най-често в университетските среди, т.е. от тези, които по занимание са принудени да поддържат връзка с хора (да учат, да изнасят лекции, да вземат изпити и т.н.). По техни данни, равнището на способността за четене и разбиране на информация на тези, с които работят, от година на година става все по-ниско и по-ниско.

Повечето хора изпитват големи компликации при четенето на огромни текстове, да не приказваме за книги. Дори блоговете с размери повече от три или четири параграфа към този момент наподобяват за болшинството прекомерно сложни и досадни за разбиране и затова скучни и не заслужават даже обикновено схващане. 

Затова се получава и един циничен кръг - да се написа доста няма смисъл, защото е ясно, че съвсем никой няма да чете, което пък води освен до понижаване на качествата за четене, само че и тези за писане. В резултат на това получихме и каквото заслужаваме – масовово затъпяване.

Дори хората с положителни (последните хора) умения за четене споделят, че след един ден в интернет и прехвърлянето и маневрирането сред десетки и стотици електронни трудове, не са физически в положение да стартират една забавна книга, тъй като четенето даже единствено на първата страница им предизвиква същинско изтезание.

Но това не е всичко. Поради непрекъснатата връзка с интернет уменията на един по принцип четящ  човек да проучва прочетеното и да употребява въображението си,  внезапно се утежняват.  Още по-лошо е, че в 80% от случаите хората откриват в интернет съмнителни развлечения или извличат информация, която има освен нулева, само че и отрицателна културна стойност.

По-голямата част от хората (особено младите) са прикрепени към техните джаджи толкоз доста, че  когато опасността да бъдат изключени от мрежата в продължение на минимум един ден, освен душевен ги депресира, само че стигат и до положения, граничещи с суматоха. Не ми вярвате? Изключете си екранчетата и се пробвайте да живеете без тях в продължение на най-малко 2-3 дни.

Способността за дейно разбиране на комплицирани текстове, четене на комплицирана литература скоро ще стане елитарна привилегия, налична единствено за специфична група хора. Тази концепция не е нова, защото даже Умберто Еко в романа " Името на розата " предлага да се пускат единствено тези, които са способни и подготвени да възприемат комплицирани познания, в библиотеката. Всички останали ще могат да четат единствено надписи в интернет.

Накратко, няма хапчета, хранителни добавки, диети, които могат да спрат разграждането на мозъка. То може да бъде спряно единствено от едно нещо: прекъсване на приемането и обработването на всевъзможен тип боклучава информация и ежедневното зареждане на мозъка с по този начин наречената " потребна информация ". Този развой е извънредно комплициран и за доста хора е изцяло неосъществим. За мнозина влакът, както се споделя, към този момент е отпътувал.

Джаджите, които ви обезпечават непрекъснатата връзка с информация (интернет - смарт телефон, айпад и така нататък, без които даже не можете да отидете до тоалетната) ви трансформират на практика  в провиснал, мърморещ, равнодушен, едвам мислещ мозък, който не може да разсъждава и проучва. Но като всеки наркоман вие, несъмнено, сте уверени в противоположното - в това, че тези екранчета вършат живота ви нереалистично ослепителен, кондензиран с усещания, комфортен и така нататък, а вие персонално - сте " високо напреднала персона ", която постоянно е в течение на всичко.

Мобилната връзка би трябвало да се употребява единствено и извънредно в случаи на изключителни обстановки. Например, пристигнали сте в чужд град и не можете да намерите индивидът, при който отивате - в действителност би трябвало да се обадите. Или сте закъснели за значима среща. Трябва да конфигурирате притурките си единствено, с цел да получавате или трансферирате нужната професионална и бизнес информация. А през останалото време вашето приспособление би трябвало да бъде изключено. Мога да си показва какъв брой извънредно е даже да си го помислите.

Не забравяйте, че сте обект на осведомителна офанзива и би трябвало да се отбраните. Както споделя президентът на CBS News Ричард Салант: " Нашата работа е да продаваме не хората не каквото те желаят, а каквото на нас ни е нужно. "

И най-после, би трябвало да се научите още веднъж по какъв начин се четат книги. Реални хартиени книги - помните ли? Не зяпайте с празни очи в екрана часове наред, а четете книги. Ще бъде мъчно, само че се опитвайте. Не е нужно да се насилвате - в първия ден да прочетете половин страница, на идващия - цяла страница, на третия ден - страница и половина и така нататък Моля, имайте поради, че тялото ще се съпротивлява на това по всевъзможен метод - ще бъде зле, ще се гърчи, ще се изтезава, единствено и единствено мозъкът да не се напряга.

Aвтор: А.Н. Стацкевич
Източник: trinitas.ru
Изображение: Charles Bell, The anatomy of the brain, 1802

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР