Всеки човек има пръстови отпечатъци, които се водят уникални. Казваме

...
Всеки човек има пръстови отпечатъци, които се водят уникални. Казваме
Коментари Харесай

Освен пръстов отпечатък, всеки има уникален мозъчен отпечатък

Всеки човек има пръстови отпечатъци, които се водят неповторими. Казваме „ водят “, тъй като през последните години стана ясно, че съвпадението на пръстови отпечатъци съгласно Apple може да има късмет за отключване на устройство 1 към 15 хиляди. Следователно е допустимо да имате двойник измежду 15 хиляди индивида, само че това отново има своя статистика за пресмятане. И в случай че пръстите са външен фактор и могат да ни издават за делата ни, то умерено ще открием, че мозъкът ни също има отличителни белези, които множеството лекари назовават „ отпечатъци “.

Това изобретение не може да бъде направено от всеки. Логично е да забележим, че разкритието е на група неврохирурзи, които имат достъп до нуклеарно магнитен резонанс, с който елементарно да създадат карта на човешкия мозък. Научният термин на същото е „ функционален конектом на мозъка “. Човешкият мозък може да се преглежда като топографска карта на дребна страна, в която има разнообразни райони.

Имаме част за краткотрайната памет, имаме специфичен дял за слуха, още един за придвижването на ръцете. Мозъчните дялове се разпределят в кортикалните зони и нашият мозък разполага с цели 180 от тях, а връзката сред тях се реализира посредством дребни невронни мрежи, които наподобяват на една голяма и високоскоростна автомагистрала – приемете, че са към милион пъти по-ефективни от немски аутобан. Всички свързвания стават на база разнообразни дейности и интензивност от страна на индивида.

През 2015 година университета Йейл ще съпостави два мозъка и техните невронни мрежи и ще съобщи, че на практика са същите, изключително откакто могат да преглеждат повече от един мозък с технологията. Те развиват още повече своето проучване и стартират да постановат мозъчната активност на пациента, сравнявайки интензивност в границите на няколко дни.

Идеята е, че колкото по-сериозно знание имат върху въпросните мрежи, толкоз по-лесни отговори могат да дадат на науката, а по-късно да потърсят и метод за запазването на мозъка по-дълго време здрав. В хода на целия развой ще открият и още един факт, невроните на всеки един човек са неповторими и умерено могат да се считат за същински отпечатъци. Методът за проучване и отчитане на този феномен е с 95% акуратност и умерено може да се допусне като факт.

Благодарение на новата технология и обстоятелството, че към този момент работим с най-модерна технология, множеството учени умерено могат да създадат фотография на мозъка и на неговия отпечатък. Ако преди бяха нужни няколко минути за обработка, в този момент приказваме за 3 пъти по-малко.

В предишното са били нужни най-малко две фотоси от ЯМР, до момента в който в този момент е развой, който може да се вмести в тъкмо 5 секунди. Интересът по този опит се разсънва, когато се вършат две фотоси на един и същи пациент, само че в този миг другите неврони са задействани, затова стартира да се търси отговор по тематиката. За да има по-голяма акуратност и доказателство, че мозъкът въпреки всичко показва скрити качества и интензивност, отразяваща се в цялото тяло, учените стартират да вършат фотоси в разнообразни времеви интервали.

Енрико Амико ще открие, че е нужна 1 минута и 40 секунди, с цел да се построи цялата картина на мозъка, както и неговия отпечатък. И да, всяка мозъчна карта е повече от неповторима, сравнявана с нечия друга. Най-малкият белег, който е задоволителен за съпоставяне е този, който дава отговор за придвижването на очите, а след него се подреждат когнитивните функционалности. Цялостната информация е оповестена в изданието Science Advances през октомври, предходната година.

Следващата стъпка ще е да се съпоставят мозъците на пациенти с Алцхаймер с тези на здрави хора. Причината е, че при тези пациенти е открито по какъв начин самият отпечатък избледнява и с времето стопира да работи. Става по-трудно да се направи разлика сред пациентите, които по думите на Амико ще изгубят своята еднаквост. С сходни познания умерено могат да се изследват и други болести като аутизъм, удар или дименция. А за какво да не позволяваме, че сходна информация може да способства още повече за основаването на изкуствен интелект?

Първата карта на мозъка е оповестена от немския академик Корбинян Бродман, той разказва 52 мозъчни дяла. Днес имаме информация за доста повече, с помощта на технологията.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР