Всеки четвърти пациент в Спешното отделение на Университетската болница Св.

...
Всеки четвърти пациент в Спешното отделение на Университетската болница Св.
Коментари Харесай

“Младите лекари“: Д-р Кирил Янков съчетава работа Спешното със специализация по ортопедия и травматология

Всеки четвърти пациент в Спешното поделение на Университетската болница „ Св. Анна “ е потърпевш при злополука. В спасяването на пациентите се включват огромна част от специализантите в лечебното заведение. Сред тях е и доктор Кирил Янков. Той специализира в Клиниката по ортопедия и травматология.

Вече пет години доктор Кирил Янков съчетава помощта в незабавното поделение и специализацията си в Клиниката по ортопедия и травматология в Университетската болница „ Света Анна “. Спешното поделение на тази болница е едно от най-посещаваните, тъй като обгръща региона към град като София, тъй че се работи под огромно натоварване.

 
В Спешното поделение всекидневно минават стотици пациенти, които търсят помощ. Не единствено докарани с кола за спешна помощ от Центъра за Спешна помощ, само че и самонасочили се, защото знаят че постоянно могат да намерят помощ, защото вратите ни са непрекъснато отворени. Наистина е напрегнат, само че се стараем да запазим успокоение, да обърнем внимание на всички, които са потърсили помощ при нас.
доктор Кирил Янков – специализант по ортопедия и травматология в УМБАЛ „ Св. Анна “

Как в такава обстановка, в която има непрекъснат екшън, не знаеш какво ще се случи в идващия миг, съумява човек да резервира успокоение и да успее да се абстрахира от това, че ситуацията е напрегната?

“Това че се построява колективът в Спешното с сътрудниците, които знаеш че постоянно ти пазят гърба, постоянно ще ти помогне тъй че работата да върви и няма някакви пречки, които да не могат да се преодолеят. Екипната работа в действителност способства за лекото прекосяване на дежурството и да можем да помогнем на всеки който пристигна ”, споделя доктор Янков.

И на двете места доктор Янков се изправя пред разнообразни провокации, само че с една крайна цел - да помогне в потребност. Летният сезон е присъщ с повече усилване на произшествията.

“Може би през пролетно-летния сезон със стопляне на месеците, с пътуването повече по почивки по пътнотранспортната мрежа се усилва патологията и травматизмът от автопроизшествия. Очаквано от Спешно поделение най-често постъпват с кола за спешна помощ в болничното заведение, и от там към този момент лека бавно се прецизира диагностично процеса. Не е само наш проблема, той желае мултидисциплинарен екип, реаниматори, хирурзи коремни. Преценява се кое е най-належащо, да се обърне внимание първоначално, тъй че да спасим живота и да го възстановим оптимално ”, споделя медикът.

„ Голяма част от пациентите след ПТП, те са политравматични пациенти, нямат изолирани счупвания на крак или на стомах. Много постоянно пациентите идват фрактури на няколко кости, на двете бедра, на подбедрица, на бедро. Просто методът който вършим, е много новаторски. Стараем се оптимално бързо да ги възстановим, да ги вдигнем на крайник и да ги върнем към естествения метод на живот ”, добавя той.

При доста от злополуките през последните две-три години, все по-често се засичат водачи, които са използвали опиати.

“В много от случаите не знем дали те са или не са използвали опиати първоначално когато дойдат при нас, защото доста от тях са в безсъзнание или не са в положение, в което да ни кажат какво се е случило. Доста от тях крият какво се е случило. Това постоянно е пречело. Когато те крият заболяване или крият алергии, някакви техни медицински положения, или субстанции които са използвали, дали алкохол, дали някакви лекарства, защото не постоянно можем да бъдем готови какво може да стане по-късно ”, споделя още доктор Янков.

В Клиниката по ортопедия и травматология има 10 специализанти. Част от тях получават шанс да стартират работа в болницата след завършването на специализацията си.

 
Позволяват ни да участваме много интензивно в интервенциите, в лекуването на тези пациенти, като ни дават опция да участваме, да вземаме някакви решения независимо, несъмнено под техен контрол. Стараем се да участваме оптимално в процеса, с цел да може да добием оптимално опит преди да излезем като експерти от тук. Занаят не се краде единствено, би трябвало някой да има желанието да съобщи нататък. Добра е приемствеността, не се усещаме отритнати, а в противен случай. Посрещат ни с отворени ръце, радват се на помощта, която могат да получат, а ние се радваме на опцията която ни дават, да се изявим и да работим.
доктор Кирил Янков – специализант по ортопедия и травматология в УМБАЛ „ Св. Анна “

Д-р Янков дефинира травматологията като предизвикателство и вижда бъдещето си у нас. “Отново някак естествено пристигна решението. Макар да имам много лекари в фамилията, майки, татковци, баби, дядовци, никой не е оказал някакво напрежение върху мен, дори в противен случай. Имаше леки рекомендации да не се понечвам с това нещо, само че някак в случай че не се занимавах с това, не мисля че има друго нещо, с което бих могъл. Защото е мъчно, главно тъй като е мъчно. Защото изискванията преди години не са били доста положителни, само че виждам че това нещо лека бавно се трансформира в България, и това че нещо е мъчно, не значи че решението е да избягаме от него. По-скоро съм човек, който би останал да се бори и да построи нещо ”, споделя младият доктор.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР