Всеки българин знае какво се подразбира под думата мезе, но

...
Всеки българин знае какво се подразбира под думата мезе, но
Коментари Харесай

Основните видове ливански мезета

Всеки българин знае какво се подразбира под думата " мезе ", само че едва ли подозира, че това разбиране е ливанско и няма съвсем нищо общо с това, което си представяме- нарязани месни деликатеси или сирена.

В Ливан, родината на мезетата, това нормално са всевъзможни салати или дребни порции месо, поднесени с разнообразни сосове.

Идеята е те да бъдат споделени от всички сътрапезници и постоянно се трансформират в главно ядене. Сервират се в общи чинии, от които всеки си взема, откакто е произнесъл името на Аллах, комуто би трябвало да се благодари за всички естествени блага.

Във връзка с всичко казано дотук е добре някой път да изненадате гостите си, като им поднесете типичните ливански мезета. Ето някои от тях:

1. Фалафели

Всеки е чувал за тези невероятни вегетариански кюфтенца, които се подготвят от нахут и разнородни подправки, които ги вършат в действителност неустоими.

 Табуле

Не е ясно коя тъкмо е родината им, защото се употребяват из целия Арабски свят от незапомнени времена. Според множеството източници са от Египет, само че бързо са съумели да се разпространят освен в арабските страни, само че и на всички места по света.

2. Фатуш

Представлява тип салата, приготвена от ситно нарязани зеленчуци, към които се прибавят късчета запържен самун.

3. Табуле

Корените на тази салата от булгур могат да бъдат проследени още от 7 в., когато е била изключително известна из Средиземноморието. Предполага се, че произлиза от Сирия, само че е измежду обичайно приготвяните ливански мезета.

4. Баба гануш

Това е салата от патладжани и в превод значи " сладко и прелъстително ". Макар това да се свързва най-вече с превъзходният ѝ усет, в Палестина и в Сирия имат вяра, че с тази салата могат да бъдат прелъстени даже и момите.

 Кибе

5. Хумус

Традиционно пюре от нахут, което може да бъде срещнато на всички места из арабските страни с изключение на в Магреб и покрайнините му.

6. Кибе

Представляват дребни кюфтенца от булгур, кайма и подправки. Задължение на всяка стопанка е да може да ги подготвя и точно по този метод се правят оценка нейните кулинарни умения.

7. Лабан маа иджиар

Това е млечен сос, фиктивен от бедуините, който обичайно се сервира като ливанско мезе. Подобен е на нашата салата Снежанка, само че наложително се сервира дружно със стръкчета мента.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР