Всеизвестно е, че не самата пот, а бактериите, които се

...
Всеизвестно е, че не самата пот, а бактериите, които се
Коментари Харесай

Чрез вградени живи бактерии дреха спира миризмата от изпотяване

Всеизвестно е, че не самата пот, а бактериите, които се развъждат по кожата, предизвикват неприятната миризма. Дизайнерката Роузи Броудхед е създала боди с " вградени " пробиотични бактерии, които стопират появяването на миризма, предава Ройтерс.

Разработката Skin II е взаимна с белгийския микробиолог Крис Калеварт от университета на Гент, който се е занимавал с изследвания на телесната миризма и който е обезпечил пробиотиците. Готовата дреха е част от следдипломната работа на дизайнерката към колежа " Сентръл Сейнт Мартинс " към Лондонския университет по изкуствата.



Според Броудхед, смяната в микробиома на кожата посредством пробиотици ще спомогне за обновяването на клетките и като резултат ще усъвършенства имунната система на кожата. Още един " непряк резултат " от пробиотичните бактерии е, че поради неналичието на неприятна миризма няма да се постанова постоянно пране на бодито, а тестванията демонстрират, че то може да се пере на 30 градуса.

В по-широк проект, поради издръжливостта и изгодите си, технологията е еко устойчива и производството ѝ щади околната среда. Двамата основатели възнамеряват да я вложат в спортно облекло и да я комерсиализират за пазара.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР