Все повече семейства изоставят своите възрастни роднини в болница и

...
Все повече семейства изоставят своите възрастни роднини в болница и
Коментари Харесай

Морален колапс: Все повече семейства изоставят възрастни родини в болница

Все повече фамилии изоставят своите възрастни родственици в болница и не желаят да поемат отговорност в грижата за тях. За казуса алармират от Университетската болница за интензивно лекуване „ Царица Йоанна ИСУЛ “ пред „ Българска национална телевизия “.

Настаняването в обществено заведение е дълга и процедура , а през това време медицинските експерти поемат безплатно грижата за тях. В същото време приюти и частни домове са непостижими за финансовите благоприятни условия на пациентите.

Според заместник-директора на болничното заведение доктор Петър Герзилов става дума за неприятна наклонност , която за жалост от ден на ден се ускорява.

„ Преди години са били по двама-трима за интервал от 3-4 месеца, в този момент всеки месец има по четирима пациенти в обособените клиники с разнообразни премеждия. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени. Това е морално и етично изцяло неприемливо. “

Медицинската сестра Марияна Божанова споделя, че доста постоянно фамилиите изрично отхвърлят да приберат своите родственици, а други непосредствено дават подправени телефонни номера или лъжат, че са в чужбина .

„ Още при приемането разбираме кой пациент е отшелник и кой не. Поради тази причина от първия ден търсим контакти с околните, с цел да бъдат готови, когато пристигна време за изписване. Пациентите желаят да се приберат у дома, само че те са изоставени доста преди да дойдат в болничното заведение “.

От болничното заведение допълват, че няма по какъв начин да оставят пациентите на улицата и заради тази причина се свързват със обществените структури, които имат отношение към тази активност. В момента в София има две заведения, които се занимават със следболнично долекуване , само че техният потенциал е напълнен, а за освобождението на свободно място се чака прекомерно дълго време, през което пациентите остават в болничното заведение .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР