Все повече села у нас се обезлюдяват и изчезват от

...
Все повече села у нас се обезлюдяват и изчезват от
Коментари Харесай

Малката България: Село Велиново само с 25 жители

Все повече села у нас се обезлюдяват и изчезват от картата на България. Според прогнозите на „ Financial Times “, българите, които към днешна дата са 6,9 млн., ще намалеят до 5,4 млн. до 2050 година

Гергана и Лена са измежду последните 25 поданици на пернишкото село Велиново. Живеят една до друга в къщи на повече от 200 години, издигнати единствено от тиня, камък и дърво.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В това село бъдещето не го виждам, напряко си умира селото. Сега сме какъв брой индивида, един по един умира и ние сме на възраст. аз съм на 76 години, аз нямам никакво бъдеще към този момент “, сподели Гергана.

Възрастната жена не е излизала от Велиново повече от 30 години. Дори на Коледа, чества сама. Дълги години работи като продавач в магазин, само че през днешния ден магазин в селото няма.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Нямаме на първо време транспорт, най-малко веднъж в седмицата да има транспорт от тук, може би един човек да се качи, да отиде до града. Най-нужен ни е рейс, да вземем за пример, става ми неприятно, мога да вървя – ще отида в Перник, в града, на проучвания, да си напазарувам или да пътувам до децата за един ден. Ако има автобус и хората ще идват по-често, а те ни откъсваха напряко “, уточни Гергана.

В предишното Велиново носи името Мисловщица. Данни за съществуването на селото има още през XV в. В непосредственост са открити руини на римска цитадела, както и тръби от хиладолетен тръбопровод. Днес, обаче в дома на Гергана вода няма. Затова всеки ден тя слиза до чешма в центъра на селото. Но, не би заменила за нищо родното си място.

Снимка: btvnovinite.bg
Внуците на Гергана от дълго време са избрали града, само че все пак понякога я посещават. Лена, обаче е изцяло сама. По през целия ден преде вълна и плете за децата, които постоянно е мечтала да има, само че поради интервенция, фантазията ѝ не се реализира.

От млади години е привикнала да се оправя сама. Била доста непокорна. Веднъж подгонила с пръчка Анастасия Мозер, при нейното посещаване в селото.

Снимка: btvnovinite.bg

Казва, че селото ѝ е забравено от политиците, тъй като са толкоз малко, че даже гласове не могат да дадат. Споделя, че харесва единствено президента, само че не си спомня името му. Не знае кой е основен прокурор, пък и споделя, че не я интересува. А по какъв начин се споделя министър председателят – е не запомнила.

Лена и Гергана гласоподават по избори, само че единствено за кмет. Кметът тук, обаче не е просто кмет. С персоналния си автомобил той разнася сирене, самун и медикаменти по домовете. Снабдява ги с акумулатори и всевъзможни други домашни използва. Отзовава се и в най-малките часове на денонощието, в случай че би трябвало да поправи на някой нещо или да го закара някъде.

Всяка година селото става с по двама по-малко. От 600 през днешния ден са 25. Според кмета, до 10 години тук няма да има никого, а не след дълго – стихиите ще погребат и красивите здания.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР