Все повече пчелари у нас се налага да разпродават бизнеса

...
Все повече пчелари у нас се налага да разпродават бизнеса
Коментари Харесай

Ще останем ли без мед? Стотици пчелари пред фалит у нас

Все повече пчелари у нас се постанова да разпродават бизнеса си. Причината - увеличаващите се разноски за рандеман на мед. Успоредно с това от бранша споделят, че изкупната цена на тяхната продукция е спаднала фрапантно и по този начин на процедура родното пчеларство е изправено пред банкрут. Междувременно страната стяга контрола върху етикетите на бурканите с мед. На тях към този момент наложително би трябвало да бъде изписана страната производител, а задачата е на пазара да няма подправени артикули. От бранша приветстват новата мярка, само че упорстват страната да се намеси за решаването на по-важните проблеми - в противоположен случай пчеларите излизат на митинг. 
Прочетете още
Вече 12 години Йордан гледа своите еди какъв брой си кошера и неуморно вади еди какъв брой си мед годишно. До тази зима.  " Ние не приказваме към този момент за печалба при нас. Ние приказваме за оцеляване - безусловно. За да запазим това, което имаме, не да го разширяваме, ние сме принудени да теглим заеми, с цел да оцелеем. Просто стоим, надяваме се, буксуваме, рефинансираме - наникъде сме ", споделя Йордан Великов, пчелар. 

Инфлацията и смъртността измежду пчелите са пагубни за бранша и скоро може да се окаже, че няма да има кой да създава мед у нас. " Нещата станаха ужасно скъпи, а действително продукцията ни е на ниски цени, извънредно ниски цени. Даже сега доста сътрудници няма да възстановят зимна смъртност. Има такива, които мислят да се откажат, даже да препродадат, в случай че има някой искащ дори да си продадат бизнеса ", показва Стойко Василев, председател на " Пчела - Балчик 2019 ".

Според бранша изкупната цена на тяхната продукция е най-ниската в Европа. Освен икономическата рецесия, проблем се оказват и капризите на времето.  А на този декор страната стяга контрола за качеството на меда с нови етикети, на които наложително би трябвало да бъде изписаната страната производител. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР