Все повече компании ще внедряват технологии за изкуствен интелект, а

...
Все повече компании ще внедряват технологии за изкуствен интелект, а
Коментари Харесай

Изкуственият интелект заличава милиони работни места

Все повече компании ще внедряват технологии за изкуствен интелект, а международната стопанска система ще се утежнява. През идващите пет години на пазара на труда ще настъпят съществени разтърсвания. Това се споделя в последния отчет на Световния стопански конгрес.

Очаква се изкуственият разсъдък и икономическите и обществените условия да доведат до загуба на 83 млн. работни места, а до 2027 година да бъдат основани единствено 69 млн. работни места, се споделя още в отчета.

Това ще докара до чиста загуба на 14 милиона работни места, което съставлява 2% от актуалната претовареност. Докладът планува, че съвсем една четвърт от чиновниците ще сменят работата си, основно заради появяването на нови технологии.

Възприемането на технологиите и по-големият достъп до цифрови технологии също ще доведат до чист растеж на работните места, само че с по-голямо компенсиране на загубите. По-бавният стопански напредък, дефицитът на предложение и инфлацията съставляват най-големите опасности за работните места, сочи прогнозата.

Навлизането на изкуствения разсъдък ще изложи на директен риск доста специалности, защото в някои случаи роботите ще заменят хората. До 2027 година може да има към 26 млн. по-малко работни места в региона на деловодството и администрацията, добавя СИФ.

Според отчета през 2020 година работодателите са считали, че до 2025 година 47% от длъжностите ще бъдат автоматизирани. Днес те чакат този брой да доближи 42% до 2027 година, написа БГНЕС.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР