Все повече хора, употребяващи наркотици, си поръчват дрога по интернет

...
Все повече хора, употребяващи наркотици, си поръчват дрога по интернет
Коментари Харесай

Все повече хора си поръчват дрога по интернет или в darknet

Все повече хора, употребяващи опиати, си поръчват дрога по интернет или посредством уеб сайтове в по този начин наречения darknet (Тъмната мрежа). Това съобщи началникът на отдел " Борба с наркотрафика " в Митница Аерогара София Стефан Бакалов.

На столичното летище Бакалов приказва пред над 500 деца - възпитаници от 6 до 10 клас в общо 11 учебни заведения в страната, които се включиха в антидрога самодейността " Red Ribbon ", проведена от Митница Аерогара София - отдел Борба с наркотрафика и българския офис на Агенцията за битка с опиатите на Съединени американски щати DEA.
Мотото на тазгодишната самодейност е " Гордей се, че не употребяваш опиати " ( " Proud To Be Drug Free " ).

" Търговията с опиати към този момент е и киберпрестъпление. Интернет е част от всички аспекти на нашия живот, както за положително, по този начин и за неприятно ", уточни Бакалов.

По думите му уеб страниците за предложение на опиати в darknet са към този момент стотици. " Предлагат анонимност, следенето на изпращачите, получателите и заплащанията (включително в криптовалута) са по-трудни. За да се борят с тях службите работят както онлайн, по този начин и офлайн ", добави служителят на реда.

Той уточни още, че darknet се употребява от тези, които към този момент имат проблем с опиатите. През интернет и обществените мрежи обаче също се правели опити за предложение на синтетични опиати, които постоянно се представяли за " безвредни празненство стимуланти ". Тези опиати се предложили на налични цени, само че представлявали химически субстанции, които могат да имат мощни и съдбовни последствия върху организма на децата.

Пред публицисти Стефан Бакалов изясни, че хероинът и кокаинът не престават да са опиати, които нанасят вреди у нас и в Европа. Фентанилът и неговите производни не престават да са огромен проблем зад океана, а има обособени случаи и на арестувания в Европейски Съюз, само че няма регистрирани данни на трафик или приложимост в България.

" Точно тук е и огромната роля на предварителната защита. За страдание младежите са целева група за сходни " фешън " трендове. Затова те би трябвало да разполагат с действителната информация. Когато са уверени във вредата и заплахите, те излизат от групата на евентуалните клиенти на трафикантите и дилърите ", изясни Бакалов.

На събитието участва и посланикът на Съединени американски щати у нас Ерик Рубин.

" Чрез днешното събитие в границите на самодейността " Червена панделка " ние споделяме на наркотрафикантите, че не одобряваме и няма да приемем разпространяването на опиати в нашите общества. В това няма нищо политическо или партийно - противозаконната приложимост на опиати, злоупотребата с тях и наркотрафикът са (и би трябвало да бъдат) жигосани от всички държавните управления по целия свят ", сподели той пред децата.

Инициативата носи името " Red Ribbon " и е проведена от Агенция " Митници " и Департамента за битка с опиатите на Съединени американски щати в памет на Енрике Камарена, сътрудник на ДЕА, похитен и погубен от мексикански наркотрафиканти./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР