Все повече хора проявяват съпричастност и даряват косата си за

...
Все повече хора проявяват съпричастност и даряват косата си за
Коментари Харесай

Какво трябва да направим, ако искаме да дарим коса за перуки на онкоболни хора?

Все повече хора демонстрират съпричастност и подаряват косата си за изработването на медицински перуки в помощ на онкоболни. Поредният образец е на Лили от Симитли. На какви условия обаче би трябвало да дава отговор косата, с цел да може да бъде употребена?

Лилия Миленкова от Симитли чака с години да порасне косата ѝ задоволително дълга, с цел да я подстриже и да я подари. Нейната цел е освен да направи положително дело, а на първо място да подари вяра на тези, които са я изгубили.

" Идеята пристигна от майка ми, която реши да си подари косата и ние последвахме образеца по-късно със сестра ми. Цялото семейство поддържаме идеята. Чувствам се щастлива, за мен косата в никакъв случай не е била фактор - дали ще ми е къса или дълга. Познавам доста дами, които са минали през заболяването и знам какво е и по какъв начин са се чувствали те ", показа Лилия Миленкова.

За Лили, както и за други дами, решили да дарят косата си, се оказва проблем неналичието на задоволително информация. Александър е един от дребното фризьори в региона, които оферират подкастряне и превозване на косата към организация, която създава перуки за нуждаещи се.

" Мисля, че в действителност е много мъчно да намерят информация къде тъкмо да отрежат косите си и къде могат да ги дарят. Повечето сътрудници, които са от този район в този отрасъл, знаят, че към този момент толкоз години аз се занимавам с това нещо и надлежно търсят мен за контакт. Ако някой мой сътрудник я отреже тази коса, ми я носи ", добави Александър Филипов, коафьор.

Не всяка коса обаче е подобаваща за изработването на перука.

" Минимумът, който би трябвало да е, е 30 сантиметра отрязаната коса, допустимо най-добре е, в случай че бъде естествена, само че няма проблем по принцип да бъде боядисана. Не приказваме към този момент за супер изтощена или някаква изгоряла коса. Хубаво е на 5 - 6 бранша да се раздели косата, с цел да може да се отреже вярно ", добави Александър Филипов.

До момента през фризьорския салон на Александър са минали над 64 донори, като измежду тях има и 4-годишни деца.

" Много е прелестно, когато някои от моите клиенти, на които съм отрязал косите, им се обадят от съответната организация и им споделят, че тяхната коса е достигнала до еди коя си жена, от еди кой си град, с нейната коса е направена тази перука. Тези перуки не ги продават, а надлежно стигат до хората, които се нуждаят, изцяло гратис ", сподели още Александър Филипов.

За направата на една здравна перука са нужни няколко дарения с вярната дължина. А донорите получават в символ на благодарност документ.

Автор: Аксения Ангелова


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР