Все повече деца, особено- по –големите, са по-мотивирани да участват

...
Все повече деца, особено- по –големите, са по-мотивирани да участват
Коментари Харесай

Все повече български деца участват в кампаниите за четене и популяризиране на детските книги


Все повече деца, особено- по –големите, са по-мотивирани да вземат участие в нашите четения, огромна роля за това имат и родителите.Това съобщи през днешния ден Виктория Бисерова от издателство „ Ентусиаст ” – основател на „ Национална седмица на детската книга ” и уредник на акцията „ Стара хартия за нова книга ” в книжовен клуб Перото в НДК по време на полемиката на тематика „ Как актуалните детски книги доближават до децата “.

Срещата бе с присъединяване на Лора Филипова – изпълнителен шеф на Фондация „ Детски книги “, която показа състезанието „ Бисерче вълшебно ”, Олга Клисурова – от съдружие „ Пътуващите книги на Стара Загора ”, Петя Чалъкова – уредник на „ Походът на книгите ” към Асоциация „ Българска книга ” и Александър Кръстев, основател на уеб страницата „ Аз чета ”.

Детският създател, с който започнахме, и който ни е най-любим е Роалд Дал, уелски писател-хуморист от норвежки генезис, прочут с късите си разкази с непредвиден край и с творбите си за деца, описа Бисерова. Празнувахме предходната година неговата 100-годишнина в международен мащаб и цялата година беше отдадена на него, близо 30 библиотеки се включиха в нашата акция и му посветиха същински празници, уточни тя.Визуалните тълкования на книгите са извънредно значими за поощряване на интереса на децата, сподели тя. В европейски страни има доста театрални постановки и мюзикъли по книги, които се играят пред препълнени зали. Такива събития, за жалост, още не са по този начин известни и не се вършат в тези мащаби у нас, продължи Бисерова. Все отново, имаме положителни начинания, свързани с литературата, на които сме канили при огромен интерес измежду децата Поли Генова и Графа. Тази година за първи път се организира „ Национална седмица за детската книга ” в клуб Перото- задачата бе най-после да предложим цялостна книга, основана от деца и най-после класирахме най-хубавите текстове и най-хубавите илюстрации, похвали се Бисерова.

Имаме противоположна връзка с родителите и в този момент се сещам за една майка, която показа, че нейният наследник обича да чете, само че е подиграван и пренебрегнат от съучениците си, призна Бисерова. Майката бе доста щастлива, че при нас той е намерил своята подобаваща среда, която го прави убеден в себе си, описа тя.

Наградата „ Бисерче вълшебно ” е национална акция и на нея кои да са книгите-победители вземат решение самите деца като гласоподават онлайн на уеб страницата на премията, означи Лора Филипова, изпълнителен шеф на Фондация „ Детски книги “, която показа състезанието „ Бисерче вълшебно ” с другите му категории. Право да гласоподават имат децата от 6 година до 15 година в три възрастови категории. Друг метод е посредством пътуващите сандъчета- номинирани книги за премията „ Бисерче вълшебно ”. В момента тече номинация на книги, които ще вземат участие в акцията през 2018 година Издатели са в журито и са окуражени да предложат най-хубавото от своята продукция. Най-ценните ни сътрудници са библиотеките и учителите. С новите книги срещаме освен децата, само че и учителите, и библиотекарите.Наградата за най-хубавите екипи е посещаване на бележит детски създател в тяхното учебно заведение и в техния град, уточни Филипова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР