Все повече български пенсионери работят, отчитат от Националния статистически институт.

...
Все повече български пенсионери работят, отчитат от Националния статистически институт.
Коментари Харесай

Все повече български пенсионери работят, за да се издържат

Все повече български пенсионери работят, регистрират от Националния статистически институт. Спрямо предходната година работещите пенсионери са с 47 000 повече. Голяма част от възрастните хора са принудени да работят или да припечелват спомагателни приходи, с цел да могат да се устоят.

Костадин Кехайов е един от тях, пенсията му не е задоволителна, с цел да покрие непрекъснато увеличаващите се разноски на фамилията.

" Ако е задоволителна, няма да работим, би трябвало да се усили, с цел да си седим у дома и да си гледаме внуците ", сподели пенсионерът във връзка размера на пенсията си.

Корнелия Христова взима минимална пенсия. След последното преизчисление това са 467 лв.. Съпругът ѝ взима със 150 лв. повече. Взети дружно двете пенсии не стигали, с цел да изкарат месеца. Така двамата взели решение мъжът да продължи да работи като инженер във компанията, където е бил и преди пенсионирането. Корнелия Христова споделя, че е било доста мъчно за нея и брачна половинка ѝ да живеят единствено с пенсиите си. Голяма част от тях фамилията отделяло за битовите сметки, а остатъка за храна.

Работата след пенсиониране не е изключение в Благоевград. В множеството фамилии на пенсионери в регионалния град най-малко един от двамата работи. Ако пък и двамата пенсионери не работят, хората признават, че разчитат за финансова помощ на децата и околните си.

" Добре, че този има наследник, оня има дъщеричка, подават ни по нещо, другояче не може да устояваме, изключително хората, които не работят в допълнение. Аз съм пенсионер, работя към застрахователни компании, сдобивам се с някакви сумички и по този начин си удовлетворявам нещата месец за месец ", споделя Лиляна Христова.

Възрастните хора най-често намират работа в сферите, в които са били заети и преди. През последната година общият брой на пенсионерите в България е намалял, само че за сметка на това процентът на тези от тях, които не престават да работят и след пенсиониране, се е нараснал.

Дори със заплатите, прибавени към пенсиите, множеството пенсионери признават, че не им остават пари за развлечения, почивки, доста рядко купуват и нови книги или облекла.

Репортер: Владислава Миланова


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР