Просрочията по кредитни карти и заеми за автомобили преминават нивата преди Covid, тъй като потребителите са притиснати

...
Все повече американци не успяват да направят плащания по своите
Коментари Харесай

Все повече американци не успяват да направят плащания по своите кредитни карти и заеми за автомобили, още един знак за нарастващ финансов натиск върху потребителите.

Новите просрочия по кредитни карти и заеми за автомобили вече са надхвърлили нивата преди Covid, според доклад от сряда, публикуван от Moody’s Investors Service.

Процентът на новите просрочия по кредитни карти достигна 7,2% през второто тримесечие спрямо 6,5% през първото тримесечие, според доклада на Moody's, който се основава на данни за дълга на домакинствата, публикувани по-рано тази седмица от Федералния резерв на Ню Йорк.

Този внимателно наблюдаван процент измерва процента на заемите, които са просрочени с 30 или повече дни. Този показател вече е по-напред от това, което беше през второто тримесечие на 2019 г., преди пандемията Covid-19 да разтърси икономиката.

Кредитен дълг на домакинствата в САЩ STOCK Маскот/Маскот/Гети изображения

Процентът на новите просрочия по заеми за автомобили също нараства, достигайки 7,3% през второто тримесечие, в сравнение с 6,9% през първото тримесечие. Това също е над нивата преди Covid.

Просрочията по кредити за автомобили и кредитни карти остават доста под нивата на Голямата рецесия.

Все пак констатациите сочат, че повече потребители се борят да поддържат високите цени, докато използват спестяванията, натрупани през последните три години.

Moody’s предупреждава, че новите просрочия по кредитни карти и заеми за автомобили ще продължат да „се увеличават значително“, достигайки своя връх през 2024 г. между 9% и 10%, в сравнение със 7% преди Covid.

Тази прогноза се основава на предположението, че исторически ниското ниво на безработица достига връх от около 5%, докато икономиката изпада в „лека“ рецесия. Въпреки че Moody's все още призовава за рецесия, други фирми от Уолстрийт са станали по-оптимистични и смятат, че икономиката на САЩ ще преживее меко приземяване.

Добрата новина от доклада на Moody's е, че по-малко американци изостават с плащанията по ипотечните си кредити.

Новите просрочия по жилищни ипотеки са се увеличили през последната година, но остават доста под нивата преди Covid. Moody's не очаква просрочията по ипотечните кредити да достигнат нивата отпреди пандемията до 2024 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР