Все по-ясно става, че американските политици от времето на Обама

...
Все по-ясно става, че американските политици от времето на Обама
Коментари Харесай

Западът заложи на неправилния човек в Украйна

Все по-ясно става, че американските политици от времето на Обама поддържаха неправилния човек в Украйна. Стъпките на президента Петро Порошенко към консолидиране на властта му към този момент включват отстраняването на институциите за битка с корупцията, които той бе заставен да сътвори от западните съдружници на Украйна.

Порошенко, който за малко бе украински външен министър, изглеждаше по-словоохотлив от предшественика си, сваления Виктор Янукович, и говореше порядъчен британски. Той и първият му министър председател - Арсений Яценюк, знаеха какво желаят да чуят Държавният департамент и вицепрезидентът Джо Байдън, който действаше като индивида на администрацията на Обама за Украйна. След като Украйна се разсъни от революционния безпорядък през януари и февруари 2014 година, Съединени американски щати, а с тях и Европейски Съюз поддържаха Порошенко и Яценюк като бъдещи водачи на Украйна.

Въоръжени с тази поддръжка и най-малко с обещанията за забележителна техническа помощ и заеми от Международния валутен фонд (МВФ), те завоюваха изборите, като се представяха за прозападните хора, които ще поведат Украйна към Европа. Техните проекти обаче се оказаха повече целящи да донесат изгода на самите тях.

Докато Украйна изпитваше остра потребност от западните пари, Порошенко и политическите му съдружници изпълняваха изискванията, наложени към помощите. Покрай другото Народното събрание гласоподава за основаването на Национално антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ), което се предполагаше, че ще проверява подкупите, и специфичен антикорупционен прокурор.

Постепенно обаче стана ясно, че въпреки организацията и прокурорът да могат да подвигат звук и да проверяват стотици случаи (близо 400 досега), за тях се оказа мъчно обвиняванията им да устоят, защото едва реформираната правосъдна система отвърна на удара. Европейските съдружници на Украйна и Съединени американски щати желаеха основаването на специфичен антикорупционен съд. Порошенко обаче се отнесе хладно към концепцията, като посочи, че такава институция има в малко страни. Въпреки неколкократните настоявания на Запада, подкрепени от група млади прозападни депутати, Порошенко към момента не е внесъл законодателно предложение за съда въпреки Венецианската комисия, която проучва законодателството за Европейски Съюз, да даде подробни рекомендации по какъв начин би трябвало да наподобява законопроектът.

Същевременно основният прокурор Юрий Луценко - непосредствен съдружник на Порошенко, стартира открита война против НАБУ. Агент на Бюрото бе арестуван предходната седмица, до момента в който се опитваше да съобщи рушвет на чиновник от миграционната работа, а централата на Бюрото бе обискирана. Шефът на НАБУ Артем Ситник съобщи в отговор, че подкупът бил част от интервенция под прикритие, за която Луценко не е знаел. Това не попречи на Луценко да продължи да нападна Ситник и неговото Бюро, като ги упрекна в противозаконни дейности и неразрешено съдействие американското ФБР.

Порошенко, въпреки и да не застана публично на страната на Луценко, осъди цялата препирня:

" Толкова звук и викове, толкоз доста пера хвърчат, че от време на време припомня за латиноамерикански карнавал. Кеше да бъде смешно, в случай че не беше тъжно. "
Съединени американски щати обаче са намерено на страна на НАБУ в спора. В понеделник Държавният департамент излезе з изказване, осъждащо " спирането на следствие на корупцията по високите етажи, ареста на чиновници на НАБУ и конфискуването на значими документи на НАБУ ". Цитирани бяха думите на държавния секретар Рекс Тилърсън, който съобщи:

" Не си коства Украйна да се бори за своето тяло в Донбас, в случай че загуби сърцето си ред корупцията. Антикорупционните институции би трябвало да бъдат подкрепени, снабдени с запаси и предпазени. "
Порошенко обаче, наподобява, има други проекти.

Тази година Украйна изплати на МВФ с 270 милиона $ повече, в сравнение с получи от него. Държавните финанси се стабилизираха поради лекия стопански растеж, който съгласно прогнозата на Блумбърг би трябвало да доближи 2 на 100 тази година. по същото време позицията на Запада за спора в Източна Украйна се втвърди. По-голям от всеки път е шансът Съединени американски щати да снабдят Украйна със смъртоносни оръжия. Порошенко ясно разбра, че няма да загуби политическата поддръжка на Запада, до момента в който поддържа антируската си позиция, и към този момент не му би трябвало обезверено финансова поддръжка в точни периоди.

Докато западните водачи гледат на Украйна като на защитна цитадела против Русия, той може да прави вкъщи това, което прави всеки украински политик от остарялата школа, за който границите сред властта, парите и бруталната мощ са размити.

Бруталните му дейности против най-отявления му съперник - някогашния грузински президент и някогашен одески губернатол Михаил Саакашвили, демонстрират, че Порошенко може да бъде безкрупулен като Янукович. След несполучлив опит да изхвърли признака на битката против корупцията Саакашвили от Украйна по обвинявания, че е получил поданство с подправени изказвания, апаратът за сигурност на Порошенко тормози и депортира съдружниците на родения в Грузия политик. Финансовият министър Александър Данилюк, който оказа помощ на Саакашвили да сътвори мозъчен концерн в Киев, а в този момент е разследван по съмнение във финансови нарушавания, упрекна правоохранителните органи в " оказване на напън върху бизнеса, върху тези, които желаят да трансформират страната ". Самият Данилюк е разследван за укриване на налози.

Във вторник дойдоха следователи, с цел да обискират жилището на Саакашвили в Киев, а за няколко минути някогашният губернатор бе на покрива на 8-етажния си блок, като заплашваше да скочи, в случай че не го оставят. След това той бе арестуван за няколко часа в полицейска кола без знаци покрай блока, до момента в който стотици негови последователи попречиха той да бъде откаран. След това Саакашвили бе освободен и провежда протест пред украинския парламент.

Вече даже най-отявлените западни поддръжници на следреволюцинното украинско държавно управление осъзнаха, че нещо с Порошенко не е наред.

" Президентът, наподобява, изостави битката против корупцията, всевъзможни упоритости за стопански напредък, Европейски Съюз и финансирането от МВФ ", написа в туитър икономистът Андерс Аслунд, който дълго реме бе оптимист за украинските промени.
Порошенко обаче не би стигнал до средата без поддръжката на Запада и не би защитавал актуалната мрачна, корумпирана и назадничава политическа система в Украйна.

Никакъв другарски напън няма да го промени. Ако украинците се отърсят от апатията си да създадат с него това, което направиха с Янукович - или когато се кандидатира а преизбиране през 2019 г - тази неточност не би трябвало да се повтаря. Не е елементарно да се откри по-млад, по-принципен, същински европейски насочен политик в Украйна, само че такива има.

Иначе западните политици и анализатори ще би трябвало още веднъж да работят шокирани от обстоятелството, че още един представител на остарелия хайлайф много наподобява на Янукович./Леонид Бердшински, clubZ.bg

-----------

* Авторът е съветски публицист и политически анализатор. Той е и политически наблюдаващ на организация Блумбърг, където е оповестен коментарът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР