Все по-страховитите летни горещини топят дори гранита на легендарния алпийски

...
Все по-страховитите летни горещини топят дори гранита на легендарния алпийски
Коментари Харесай

Горещините топят и гранита на Матерхорн

Все по-страховитите летни горещини топят даже гранита на именития алпийски връх Матерхорн или Червино на италиански – бият от няколко дни паника медиите на Апенините, написа „ Монитор “.

Извисилият се на границата сред Италия и Швейцария великан, който през 1865 година е изкачен от човек финален измежду алпийските планински колоси, даже след европейския отличник Монблан, към този момент се люспи като най-обикновена канара.

И с цел да бъдат предотвратени неприятни произшествия по швейцарските скатове на високия 4478 м връх са конфигурирани 50 датчика, които регистрират и най-слабото оживление в голямата гранитна пирамида.

Наистина Матерхорн е изящен скален блок, който съгласно учените се е издигнал от придвижванията на земната кора преди 50 млн. години. Тогава се сблъскват континентите Африка и Европа и природата извайва върха с причудлива и величествена форма, която мъчно би му предал и талант на скулптурата.

Ограден е с безконечни снегове и ледници, за които се описват митове и които в по-нови времена притеглят с невероятна мощ алпинисти от целия свят.

Други пък десетки хиляди фенове на планината се стичат през цялата година в швейцарския град Цермат и италианския Червиния, с цел да се любуват до насита на забилата се в небесата красива пирамидална форма.

Но през лятото на 2003 година от исполина се отлюспва намиращ се на 3830 м височина голям пай канара с дължина 150 метра, по която е минавал един от маршрутите към неговия „ гребен “.

Тогава едвам не се стига до покруса, защото в непосредствен подслон остават изолирани няколко дни дузина алпинисти, които са избавени с вертолет. Направената експертна оценка на аргументите за сриването демонстрира, че то е разследване от топенето на безконечните ледници и снегове около Матерхорн.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР