Все по-обезпокоени от разпространението на новия коронавирус, Международният валутен фонд

...
Все по-обезпокоени от разпространението на новия коронавирус, Международният валутен фонд
Коментари Харесай

МВФ и Световната банка обмислят виртуален формат на предстоящите си срещи заради коронавируса

Все по-обезпокоени от разпространяването на новия ковид, Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка обмислят да понижат мащаба на пролетните си срещи през април или да ги проведат посредством телеконферентна връзка. Това оповестиха осведомени източници пред Ройтерс.

В плануваните за 17-19 април срещи на двете институции в централата във Вашингтон е планувано да вземат участие към 10 000 държавни представители, публицисти, представители на бизнеса и на гражданското общество от целия свят.

Финансовите пазари се сринаха през последните дни след информацията, че вирусът бързо се популяризира в Европа. В Италия са регистрирани над 400 инфектирани, а хора, посетили тази страна, са с позитивни проби за заболяването в Бразилия, Алжир, Австрия, Хърватия и други страни.

През последните дни МВФ предизвести за допустимо по-голямо закъснение на стопанската система, откакто епидемията се популяризира отвън Китай. Институцията намали прогнозата си за международния стопански напредък през 2020 година с 0,1 на 100.

Разпространението на епидемията породи безпокойства в МВФ и Световната банка, че околните контакти сред представители на техните 189 страни членки на пролетните срещи могат несъзнателно да допринесат за преместването на болестта.

От двете институции обявиха, че е прекомерно рано да се приказва за анулиране на срещите, само че се обмислят разнообразни благоприятни условия за смяна на формата им. Още не са взети решения и доста неща зависят от напъните за преодоляване на разпространяването на вируса през околните дни и седмици, показаха публични представители, представени от Ройтерс.

Вариантите включват понижаване на броя на срещите, анулация на външни събития и ограничение на членовете на делегациите на обособените страни, които ще пътуват до Вашингтон. Друга алтернатива е да се проведат " виртуални " съвещания посредством телеконферентна връзка и срещите да се състоят в цялостен мащаб.

По-късно през днешния ден представителят на МВФ Джери Райс ще даде постоянната си конференция, осведоми Агенция Франс Прес.

След терористичните набези в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, МВФ и Световната банка анулираха годишните срещи, планувани за същия месец в американската столица. Те се състояха през ноември в Отава. Според нормативните разпореждания на двете институции е належащо персонално присъединяване в годишните срещи на препоръките на шефовете им през есента, напомня Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР