Все по-малко българи се изследват дали са болни от хепатит

...
Все по-малко българи се изследват дали са болни от хепатит
Коментари Харесай

Стряскаща статистика: Около 87 000 българи са инфектирани с хепатит C

Все по-малко българи се изследват дали са заболели от хепатит C. Миналата година това са създали единствено 700 души. Лекарите обаче считат, че към 87 хиляди българи са инфектирани, без да подозират.

Хепатит С е безсимптомно заболяване, можем да живеем с него в продължение на 20-30 години. И без да разберем, то да навреди съществено на черния ни дроб. Такъв е казусът на Елисавета Хермес. При обикновен обзор и кръвни проучвания схваща, че е болна.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Уплаших се, тъй като е нещо, което не знам какво е – хем е заразно, хем не споделя нищо в тялото ми, няма болки и признаци, нищо - просто си си здрав човек. И това беше потрес, че съм болна от хепатит C”, споделя Елизавета.

Хепатит С е първата причина за рак на черния дроб и цироза, споделя проф. Красимир Антонов от болница „ Св. Иван Рилски “.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Това е образец, че когато човек не знае, идва при лекаря, когато има цироза, в случай че е доста напреднала, тя не е обратима, даже да изгоним вируса, заболяването прогресира, за жалост, човек може да почине от цироза на черния дроб “, споделя проф. Антонов.

В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко, в сравнение с в Европа. От 2 до 31 август всеки може да се изследва гратис в Клиниката по гастроентерология в университетската болница. А лекуването се покрива от Здравната каса.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Не чакайте – вземете си здравето в свои ръце “, приканва проф. Красимир Антонов.

Коварната болест е освен тестване, само че и житейски урок за Елисавета: „ Здравето не ни е подарък, би трябвало да вършим нещо за него “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР