Все по-малко българи искат да станат приемни родители, показват данните

...
Все по-малко българи искат да станат приемни родители, показват данните
Коментари Харесай

Все по-малко българи искат да станат приемни родители

Все по-малко българи желаят да станат приемни родители, демонстрират данните на Националната асоциация за приемна грижа. Причините за намалелия интерес са свързани главно с неналичието на обществена сигурност на приемните родители и влошените публичните настройки против приемната грижа. Национално допитване, осъществено през 2019 година от Изследователски център „ Тренд “ по поръчка на НАПГ, демонстрира, че всеки шести българин би станал приемен родител, в случай че получава заплата и прехрана от страната за приемното дете, а две трети от сънародниците не биха станали приемни родители при каквито и да е условия.

Преди 5 години на същия въпрос два пъти повече българи заявява, че биха станали приемни родители. В столицата, където живеят близо една трета от сънародниците ни, единствено 5% биха станали приемни родители.

Една от аргументите българите да не желаят да стават приемни родители е в на неналичието на обществена сигурност. Към момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на цивилен контракти, които ги лишават от правото на цялостно обезпечаване. Те нямат осигуровки за рисковете трудова акцидент, безработица, за бременност и раждане и за гледане на дете.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР